Srbija i Balkan

Vučić se sastao sa Lajčakom: Situacija je sve teža i napetija, nisam optimista (VIDEO)

Predsednik Vučić sastao se večeras i sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom

U Briselu je završen razgovor predsednika Srbije Aleksandra Vučića sa specijalnim izaslanikom Evropske unije za dijalog Miroslavom Lajčakom.

"Sa Miroslavom Lajčakom sam razgovarao o poslednjoj rundi tehničkih razgovora Beograda i Prištine i načinima za smirivanje napetosti na terenu. Srbija nastavlja da insistira na konkretnim koracima u cilju zaštite života Srba na Kosovu i Metohiji, kao i na primeni do sada postignutih sporazuma", napisao je Vučić na Instagramu.

Vučić je rekao da Priština ne želi da uradi bilo šta na deeskalaciji sukoba.

"Razgovarao sam sa Lajčakom. Nisam optimista, nema ni razloga. Kao što sam i rekao Priština ne želi na ozbiljan način da učini bilo šta po pitanju deeskalacije. To za nas postaje bezbednosni, a ne politički problem i zato je važno da razgovaramo sa generalnim sekretarom NATO. Nema sumnje da je situacija sve napetija i teža", rekao je on.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak naveo je da je danas u Briselu bio domaćin glavnim pregovaračima dve strane, Petru Petkoviću i Besniku Bisljimiju.

"Razgovarali smo o dugačkom spisku pitanja vezanih za dijalog, počev od implementacije sporazuma od 27. februara i deeskalacije na severu KiM'', napisao je Lajčak na Tviteru.

On je dodao da će se razgovori nastaviti u narednom periodu.

"Imao sam koristan razgovor sa Vučićem nakon današnjeg sastanka sa glavnim pregovaračima. Složili smo se da je značajno hitno preduzeti korake radi deeskalacije situacije na severu Kosova i postići brz napredak u normalizaciji odnosa", naveo je Lajčak na Tviteru nakon sastanka sa Vučićem.

image