Nevreme u Srbiji: Vetar čupao drveće, pala dva krana, auto-put blokiran (VIDEO)

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije iz olujnog nevremena koje je pogodilo Srbiju u večernjim časovima spasili su 15 osoba, među kojima je i petoro dece

Superćelijska oluja koja je danas pogodila Sloveniju, Hrvatsku i BiH i tom prilikom odnela četiri života, zahvatila je i Srbiju. Jaki naleti vetra uz pljuskove i grmljavinu nosili su crepove sa krovova, limene konstrukcije, čupali drveće, a pričinjena je i velika materijalna šteta. 

Auto-put Novi Sad-Beograd blokiran je usled saobraćajne nesreće koja se dogodila na ovoj deonici. Kamion se prevrnuo i neizvesno je kada će doći do normalizacije saobraćaja.

Vazdušni saobraćaj bio je privremeno obustavljen na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla".

Usled izrazito nepovoljnih vremenskih uslova večeras u Beogradu, došlo je do privremenog zatvaranja beogradskog aerodroma, zbog čega je moguće da će doći do preusmeravanja pojedinih letova na alternativne aerodrome, kašnjenja, potencijalno i otkazivanja onih koji su planirani tokom večeri i noći.

Međutim, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić saopštio je na Tviteru da je vazdušni saobraćaj opet uspostavljen.

Vučić: Samo da ne bude ljudskih žrtava

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da će se sutra po povratku u Beograd baviti i posledicama nevremena koje je zahvatilo Srbiju, i izrazio nadu da nema žrtava.

"Vraćamo se večeras pa se sutra bavimo posledicama nevremena. Samo se nadam da nema žrtava sve ostlao ćemo rešiti", poručio je predsednik Srbije iz Brisela, gde je danas razgovarao sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stolteberga o situaciji na Kosovu i Metohiji.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP-a Srbije iz olujnog nevremena koje je pogodilo u večernjim časovima Srbiju spasili su 15 osoba.

Destoro ljudi, među kojima je bilo petoro dece, vatrogasci su spasili iz šume u Beočinu u naselju Dunav, a jedna žena je spasena u Begeču iz automobila.

Iz čamca na koji je palo drvo na Ribarskom ostrvu u Novom Sadu vatrogasci su spasili čoveka, dok su kragujevački vatrogasci-spasioci spasili tri osobe.

Vozači u Srbiji, svesni situacije u kojoj se nalaze pripadnici Sektora za vanredne situacije, te da mogu biti potrebniji na drugom mestu, sami su se organizovali u "zajedničkim snagama pomerili drvo" koje je palo i blokralo put.

"Drvo palo, zajedničkim snagama vozača uspeli smo da ga pomerimo i osposobimo funkcionisanje saobraćaja", piše uz video-snimak sa lica mesta.

Prvi udari olujnog nevremena u Srbiji osetili su se u Sremu i Mačvi.

Najsnažnije za sada su pogođeni: Šid, Ruma, Sremska Mitrovica i Loznica.

U Adaševcima je u jednom momentu zbog jakog nevremena obustavljen i saobraćaj, jer su jaki naleti vetra i snažne padavine smanjile vidljivost na putu.

Oluja je pogodila i Južnobački upravni okrug, pa se nebo zacrnelo uz grmljavinu i jake nalete vetra i u Novom Sadu.

Futog i Bačka Palanka su trenutno bez struje, javljaju korisnici društvenih mreža.

Jako nevreme je pogodilo i Beograd, a jedan deo prestonice ostao je bez struje, javili su korisnici društvenih mreža.

U Novom Beogradu u toku oluje pao je kran. Pad krana snimio je naš košarkaški reprezentativac Dušan Ristić.

Kako javlja "N1", u Novom Beogradu oboren je još jedan kran. Orkanski vetar koji duva toliko je bio jak da je u čupao drveće.

U Požeškoj ulici u Beogradu iščupani su semafori, a na ulici se vide i delovi krovova zgrada koji su se otkinuli prilikom oluje.

Hitna pomoć u prestonici intervenisala je više od 40 puta u prvih sat vremena ove nepogode, javljaju beogradski mediji. 

Nevreme je zahvatilo i Šabac, gde su rušeni krovovi, a crep koji je padao oštetio je automobile na ulici.

Na jednom od snimaka koje objavljuju korisnici društvenih mreža vidi se kako grom udara direktno u Avalski toranj.

Osnovna škola "Jožef Atila" u Novom Sadu srušena je takom nepogoda koje su zahvatile Srbiju, javlja "192.RS"

Takođe, krov Osnovne škole "Desanka Maksimović" u Futogu otkinuo se sa škole, javljaju korisnici društvenih mreža sa lica mesta.

Superćelijska oluja koja je protutnjala kroz Vojvodinu i Beogradu, premešta se na područje Centralne Srbije, te su sledeći na udaru Kruševac, Pomoravlje, istočna i jugoistočna Srbija.

Oluja je stigla do Požege, Čačka, ali i Vrnjačke Banje i Ništa, gde su apokaliptične scene slične kao u Beogradu i u Vojvodini. 

Brojni putni pravci su blokirani, a oluja nanosi veliku materijalnu štetu građanima.

Bez struje su delovi Niša, Aleksinca, Kragujevca, a veći broj kvarova i oštećenja na niskonaponskoj mreži, posebno u Vojvodini, na teritorijama opština Sremska Mitrovica, Bačka Palanka, Šid, Ruma, Temerin, kao i na području grada Novog Sada, saopšteno je iz preduzeća "Elektrodistribucija Srbije".

Nevreme je, dodaju, izazvalo i veći broj kvarova na području opština Valjevo i Smederevska Palanka.

"Sve raspoložive ekipe Elektrodistribucije su na terenu i rade na otklanjanju kvarova, u najkraćem mogućem roku", navodi se.

U Brčkom prva žrtva nevremena

Jedna žena pognula je večeras u olujnom nevremenu koje je zahvatilo BiH, u distriktu Brčko, a više od 20 osoba zatražilo je lekarsku pomoć, rekao je portparol Javne zdravstvene ustanove Sead Šadić.

Šadić je naveo za Srnu da je služba hitne pomoći imala sedam intervencija i da su u pitanju lake povrede nanesene padom ili udarom tupog predmeta. Hitna pomoć je intervenisala i prilikom jedne saobraćajne nezgode.

Vetar je u BiH čupao drveće, lomio grane, oštetio je i nekoliko automobila, a dogodila su se i dva požara, javlja RTRS.

MUP izdao saopštenje

Sektor za vanredne situacije MUP-a Srbije izdao je hitno meteorološko upozorenje, zbog jakog grmljavinskog nevremena koje se iz Osječke regije premešta dolinom Save ka Srbiji.

"Najviši, crveni stepen upozorenja izdaje se najpre za Srem, Mačvu i donje Podrinje, gde se nailazak nepogode očekuje do 19 časova, odakle će se preko juga Vojvodine, zapadne Srbije, Šumadije i Beograda brzo premeštati dalje na istok. Na ovom području mogu se očekivati kratkotrajno veoma intenzivni pljuskovi, krupan grad, jaka grmljavina, ali i olujni i orkanski udari vetra koji mogu pričiniti značajnu materijalnu štetu, ugrožavajući takođe bezbednost ljudi i životinja", navedeno je u saopštenju MUP-a Srbije.