Srbija i Balkan

Vučić: Stoltenbergu smo dostavili sve dokaze o progonu Srba (VIDEO)

Veoma sam zabrinut zbog poslednjih dešavanja na Kosovu i Metohiji, a ne samo na severu, rekao je Vučić uoči sastanka sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je sa generalnim sekretarom NATO-a Jensom Stoltenbergom imao najvažniji sastanak danas, da je izneo činjenice o situaciji na Kosovu i Metohiji i zatražio veću bezbednost i sigurnost za srpski narod.

"Preneo sam Stoltenbergu našu zabrinutost i brigu za poziciju Srba zbog arbitrarnog hapšenja, progona Srba i zatražio od Kfora sa sprovodi svoju misiju u skladu sa Rezolucijom 1244. Mi smo u pisanoj formi dostavili sve dokaze o progonima Srba, napadima na Srbe i tome koliko Srba je upucano", rekao je Vučić.

Stoltenbergu je, kaže predsednik Srbije, pokazao i video-snimke, na kojima su Srbi koji su optuženi i zadržani u pritvoru, a vidi se da nisu ni za šta bili krivi.

"Zatražili smo da NATO preuzme kontrolu i obezbedi život dostojan čoveka Srbima na severu Kosova i Metohije", kazao je Vučić.

Kako je napomenuo, imao je korektan sastanak sa Stoltenbergom, koji je imao primedbe na račun Srba, ali da je pokušao da mu pojasni šta nije u skladu sa istinom.

"Hoće li biti pomaka, ostaje da se vidi i kada bih sada morao da pronađem zajednički imenitelj svih sastanka, i sa Lajčakom, to je želja da se dođe do deeskalacije što je moguće brže, ali to neće biti lako", rekao je predsednik Srbije.

On je dodao da predstavnik Albanaca u Briselu nije došao sa tom željom.

"Po Rezoluciji 1244 OVK ili bilo šta što liči na nju ili predstavlja kontinuitet u odnosu na OVK ne može da postoji na Kosovu i Metohiji", kazao je Vučić i podsetio na to da je Kurti rekao da je "policija nastavak OVK".

Vučuć je kazao da stvari izmiču kontroli zbog neodgovornog ponašanja jednog čoveka, misleći na Kurtija i dodao da rešenja nisu laka.

Kako je rekao, tri stvari štite Srbe na Kosovu i Metohiji, to su jedinstvo, borba i hrabrost našeg naroda, po dva država Srbija i pod tri, međunarodno javno pravo.

"Čuvaćemo mir i naš narod na KiM, ali težak je period pred nama, potrebna nam je saradnja sa Kforom i NATO", poručio je Vučić.

On je izrazio uverenje da će zahtev koji je Srbija uputila NATO uroditi plodom ili većom pažnjom Alijanse, ali je i dodao da se plaši, kada sumira razgovore vođene danas u Briselu, "da nismo na putu koji bi nam garantovao sugurnost i bezbednost".

"Plašim se da nismo na putu koji bi nam garantovao sigurnost i bezbednost, ali verujem da će i ova naša molba ili zahtev NATO-u uroditi plodom ili njihovom većom pažnjom. Siguran sam da ne žele da Srbi budu proterani sa vekovnih ognjišta", rekao je predsednik novinarima.

image