Srbija i Balkan

Veliko nevreme pogodilo Srbiju, vanredna situacija i u Novom Sadu (FOTO)

Veliko nevreme u Srbiji, u Sremskoj Mitrovici i Novom Sadu proglašena je vanredna situacija, kao i na celim teritorijama opština Šid i Ruma
Veliko nevreme pogodilo Srbiju, vanredna situacija i u Novom Sadu (FOTO)© Танјуг/Ненад Михајловић

Veliko nevreme zahvatilo je sinoć veći deo Srbije. Pripadnici Sektora za vanredne situacije evakuisali su 15 osoba, a bilo je i povređenih. 

Zbog razornog nevremena koje je zahvatilo i Sremsku Mitrovicu, proglašena je vanredna situacija danas u osam sati u tom gradu.

Vanredna situacija proglašena je i na celoj teritoriji opština Šid i Ruma, saopštio je MUP.

Vanredno i u Novom Sadu

Gradonačelnik Grada Novog Sada doneo je odluku o proglašenju vanredne situacije na teritoriji Grada Novog Sada zbog oluje praćene jakom kišom i atmosferskim pražnjenjem koja je juče zahvatila teritoriju Novog Sada.

S obzirom na to da se posledice stravičnog nevremena nisu mogle sagledati u prepodnevnim časovima i da su razmere nastale štete mnogo veće, doneta je Odluka o uvođenju vanredne situacije koja je proglašena radi upotrebe posebnih mera, dodatnih snaga i sredstava u otklanjanju nastalih posledica izazvanih olujom praćene jakom kišom i atmosferskim pražnjenjem.

Ova Odluka je stupila na snagu danom donošenja, 20. jula 2023. godine i objaviće se u "Službenom listu Grada Novog Sada".

Sve komunalne službe dobile su nalog da raščišćavaju teren po selima i gradovima, a gradska plaža će do daljeg biti zabranjena za posetioce zbog mogućeg pada odlomljenih grana i napuklog drveća.

Dodaju da su pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice (VSJ) i Sektora za vanredne situacije (SVS) MUP-a intervenisali širom zemlje, a tom prilikom spaseno je 20 osoba - 12 u Novom Sadu, četiri u Kragujevcu, dve u Nišu, jedna u Smederevu i jedna u Beogradu.

Republički hidrometeorološki zavod objavio je upozorenje zbog mogućih vremenskih nepogoda do 22. jula.

"Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata, do subote uveče (22. jula) očekuje jaka grmljavinska aktivnost. Razvoji superćelijskih oblaka lokalno će biti veoma snažni i brzopokretni, premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku uz pojavu krupnog grada (pet cm u prečniku), kratkotrajno olujne udare vetra (24 m/s), i izolovano i orkanske udare vetra (28 m/s)", navedeno je u upozorenju.

RHMZ navodi da je tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine nepogoda unapred teško odrediti, pa će se iz tog razloga za konkretne lokacije izdavati hitno upozorenje na grmljavinske nepogode jedan do dva časa unapred.

Kako je navedeno u sapštenju, danas se očekuje manji pad dnevnih temperatura, ali u petak i subotu u južnim, a delom i u centralnim krajevima zemlje, ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 stepeni.

Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju, početkom sledeće sedmice od 24. do 26. jula, očekuje se novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike, što će usloviti temperature oko 40 stepeni.

Posledice nevremena u Srbiji

RTS javlja da je u Novom Sadu povređena devojčica (12) na koju je palo stablo.

Na beogradskom aerodromu privremeno su bili obustavljeni letovi.

Jak vetar u Beogradu obarao je drveće, nosio krovove, rušio kranove...

Povećan je broj kvarova na niskonaponskoj mreži u Beogradu, posebno na području Banovog brda, Žarkova i podavalskih naselja, kao i na teritoriji Obrenovca. Sve ekipe Elektrodistribucije su na terenu kako bi kvarovi što pre bili sanirani.

Nevreme je koje je zahvatilo Beograd sinoć oko 20 časova ostavilo je vidljive posledice. Olujni vetar nosio je sve pred sobom, drveće, krovne konstrukcije... 

Pojedini delovi Beograda nisu sinoć imali struju, ali su već tokom noći kvarovi otklonjeni.

Prekidi saobraćaja na graničnim prelazima

Iz Uprave carina su saopštili da je nevreme koje je tokom jučerašnjeg dana i večeri zahvatilo ceo region, uslovilo povremene prekide u funkcionisanju teretnog saobraćaja na nekoliko graničnih prelaza.

"Od sinoć je zbog oštećenja pojedinih putnih deonica u susednoj Hrvatskoj obustavljen teretni saobraćaj na graničnim prelazima Šid i Neštin, a zbog posledica nevremena trenutno je obustavljen teretni saobraćaj i na graničnom prelazu Sremska Rača sa BiH", naveli su iz Uprave carina.

Ćelijska oluja u Novom Sadu nanela štetu na više od 300 lokacija

Ćelijska oluja nanela je veliku materijalnu štetu na više od 300 lokacija u Novom Sadu, saopštilo je danas JKP Gradsko zelenilo.

Na osnovu preporuka i obaveštenja nadležnih gradskih službi, Gradsko zelenilo formiralo je šest timova od preko 100 zaposlenih sa mašinama koji su odmah nakon prvih prijava građana izašli na teren da saniraju štetu, navedeno je u saopštenju.


Uklanjanje oborenog drveća i grana nastavljeno je i jutros a, kako je navedeno, zbog sedam izvaljenih stabala na kupalištu Štrand, plaža će biti zatvorena za posetioce dok posledice nevremena ne budu sanirane i omogućeno bezbedno dalje funkcionisanje.

Svi pripadnici Sektora za vanredne situacije, vatrogasci spasioci i predstavnici javnih komunalnih službi su na terenu.

Oko 40 ljudi zatražilo je od sinoć medicinsku pomoć s teritorije Mitrovice zbog povreda nastalih usled nevremena, a dvoje je sa težim povredama transportovano u Beograd na dalje lečenje.

Nema ljudskih žrtava, ali je pričinjena velika materijalna šteta.

Iz MUP-a naglašavaju da su pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice (VSJ) i Sektora za vanredne situacije (SVS) MUP-a intervenisali širom zemlje, a tom prilikom spaseno je 20 osoba - 12 u Novom Sadu, četiri u Kragujevcu, dve u Nišu, jedna u Smederevu i jedna u Beogradu.

Od ponoći do 12.00 časova, pripadnici Vatrogasno spasilačke jedinice (VSJ) su imali 33 intervencije na kojima je izvršeno jedno gašenje požara koji je izazvan udarom groma, 26 intervencija uklanjanja oborenih stabala i šest intervencija uklanjanja limenih krovova, saopštio je MUP.

Kako su istakli, na 33 intervencije evidentirano je angažovanje ukupno 53 vatrogasca-spasioca sa 21 vozilom.

Od početka olujnog nevremena pripadnici MUP-a Sektor za vanredne situacije (SVS) intervenisali su ukupno 234 puta i to na gašenju požara izazvanih udarom groma (21 požar), na uklanjanju oborenih stabala (166 intervencije) i 24 intervencija - uklanjanja limenih krovova i drugog.

Dodali su da je na 234 intervencija evidentirano angažovanje ukupno 558 vatrogasaca-spasilaca sa 224 vozila.

U Jablaničkom upravnom okrugu od 00:00 časova, pripadnici VSJ Leskovac, 11 vatrogasaca-spasilaca sa pet vozila, angažovani su na pet tehničkih intervencija uklanjanja posledica nevremena (od kojih je jedna uklanjanje limenih ploča sa krova Gradske biblioteke).

U Nišavskom upravnom okrugu od 00:00 časova, pripadnici VSJ Niš, 28 vatrogasaca-spasilaca sa 10 vozila, angažovani su na 10 intervencija uklanjanja oborenih stabala.

U Mačvanskom upravnom okrugu u mestu Jelenča, pripadnici VSJ Šabac, dva vatrogasca-spasioca sa vozilom, intervenisali su na uklanjanju oborenog stabla sa krova kuće.

Iz MUP-a su saopštili da je u Zlatiborskom upravnom okrugu od 05:30 -07:00 časova, teritoriju opština Prijepolje, Priboj i Nova Varoš pogodilo kratkotrajno nevreme, usled čega je došlo do kvarova na elektromreži.

Bez električne energije je oko 300 potrošača (Priboj) i 50 potrošača (Prijepolje), a da su na terenu ekipe koje rade na otklanjanju kvarova.

U Šumadijskom upravnom okrugu od 00:00 časova, pripadnici VSJ Kragujevac, 21 vatrogasac-spasilac sa sedam vozila, angažovani su na sedam intervencija uklanjanja oborenih stabala i gašenju požara (na teritoriji opštine Aranđelovac) usled udara groma.

U Pomoravskom upravnom okrugu od 00:00 časova, pripadnici VSJ Jagodina, dva vatrogasca-spasioca sa vozilom angažovani su na tri intervencije uklanjanja oborenih stabala.

U Sremskom upravnom okrugu usled olujnog nevremena koje je prethodnog dana pogodilo teritoriju grada Sremska Mitrovica, došlo je do otkidanja dela limenog krova (ukupne površine oko 100m2) na spratnom objektu visine oko 10 m, na Trgu Ćire Milekića broj 10.

Iz MUP-a su dodali da su na terenu pripadnici VSJ Sremska Mitrovica, četiri vatrogasca-spasioca sa specijalizovanim vozilom.

VMA: Javilo se preko 40 ljudi, petoro zadržano na lečenju sa ozbiljnim povredama

Pukovnik prof. dr Ivan Marjanović, glavni dežurni hirurg VMA rekao je za RTS da je olujno nevreme koje je pogodilo Srbiju donelo dosta posla.

"Na VMA se javio veći broj građana sa povredama – preko 40, petoro je zadržano na lečenju sa ozbiljnim povredama", kazao je Marjanović.

Prema njegovim rečima, iz cele Srbije su stizali pacijenti na VMA.

"Iz Šapca je prebačen pacijent koji je pao sa krova kuće, sa prelomom karlice. Iz Vršca, pacijent je pao i pukla mu je slezina. Iz cele Srbije su dovoženi na VMA gde su zbrinuti", naveo je Marjanović.

Svi su, napominje, u stabilnom stanju.

"Nijedan ljudski život nije izgubljen juče u Srbiji, bar što se VMA tiče", istakao je dr Marjanović.

Problemi u železničkom saobraćaju

Zbog velikog nevremena, kišnih padavina i olujnog vetra, na pojedinim prugama u Srbiji tokom prošle noći je došlo do problema u napajanju kontaktne mreže iznad koloseka strujom i pada drveća na kolosek, što je prouzrokovalo teškoće u funkcionisanju železničkog saobraćaja na nekim deonicama, saopštili su iz "Infrastrukture železnica Srbije".

Oni su naveli da su stručne službe i dežurni timovi na terenu i da rade na otklanjanju posledica nevremena na pojedinim prugama u što kraćem roku i stvaranju uslova za što brže ponovno uspostavljanje redovnog železničkog saobraćaja.

Tokom večeri usled velikog nevremena, zbog nestanka napona u kontaktnoj mreži iznad koloseka problema je bilo u funkcionisanju železničkog saobraćaja na deonici barske pruge između Resnika i Ražane, zatim između Kraljeva i Požege, kao i na delu pruge Kukujevci – Šid – državna granica.

Zbog pada drveta na kolosek privremeno je za saobraćaj vozova bio zatvoren deo pruge Štitar – Lešnica. Zbog nevremena je nestao napon u kontaktnoj mreži i na pruzi Novi Sad Ranžirna – Novi Sad, a saobraćaj između Novog Sada i Petrovaradina odvijao se po jednom koloseku. Bez napona su od 20.05 do 20.17 sati bili i levi kolosek pruge Zemun – Novi Beograd, kao i železnička stanica Beograd Centar, a problema u napajanju kontaktne mreže iznad koloseka strujom je bilo i na prugama Beogradskog železničkog čvora.

Kako su naveli, dežurne ekipe "Infrastrukture železnice Srbije" uspevaju da u izuzetno kratkim rokovima otklone posledice nevremena i u kratkim rokovima pruge ponovo osposobe za saobraćaj.

image