Srbija i Balkan

Potpredsednik prištinske vlade: Iznenađen sam jer Borelj ne traži ukidanje kaznenih mera "Kosovu"

Ni osam dama nakon postizanja sporazuma u Batislavi još uvek nemamo pismo sa zahtevom za ukidanje mera, začuđen je Besljimi
Potpredsednik prištinske vlade: Iznenađen sam jer Borelj ne traži ukidanje kaznenih mera "Kosovu"© TANJUG/ MILOŠ MILIVOJEVIĆ/ nr

Glavni pregovarač tzv. Kosova u dijalogu sa Srbijom Besnik Bisljimi izjavio je nakon sastanka sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom, da je iznenađen što šef diplomatije EU Žozep Borelj ne traži ukidanje kaznenih mera za Kosovo, iako je za 25 odsto smanjeno prisustvo tzv. Kosovske policije u i oko opštinskih zgrada na severu, kao prvi korak ka deeskalaciji situacije, preneo je "Albanijan post".

"U Bratislavi smo dogovorili sporazum pod nazivom 'Aranžmani između Kosova i EU za implementaciju statusa 27 država članica EU' od 3. juna. Shodno tome, naziv tog sporazuma pokazuje da on ima veze sa implementacijom, zahteva EU, i odgovara na te zahteve EU. Bilo nam je jasno da je to način da se povuku mere EU koje su nametnute Kosovu i iznenađenje je da ni osam dana nakon postizanja sporazuma još uvek nemamo pismo sa zahtevom Borelja za ukidanje mera", rekao je Bisljimi.

On je naveo da tzv. Kosovo još uvek nije ispunilo sve zahteve EU, ali je, kaže, pokazalo spremnost da to učini.

"Ne možemo reći da smo sproveli sve mere, jer je jedna od mera održavanje izbora, ali smo pokazali put koji vodi ka normalizaciji, a nedostatak tog puta je bio izgovor da Evropska unija uvede kaznene mere”, dodao je Bisljimi.

image