Srbija i Balkan

Jako nevreme i u Srpskoj: Žena poginula u Brčkom, U Bijeljini proglašeno stanje elementarne nepogode

Banjalučki aerodrom zatvoren je za saobraćaj zbog oštećenja krova
Jako nevreme i u Srpskoj: Žena poginula u Brčkom, U Bijeljini proglašeno stanje elementarne nepogode© Танјуг/Срна/Љерка Бјелица

Područje Republike Srpske sinoć je pogodilo snažno nevreme praćeno jakim vetrom, kišom i gradom.

Jedna žena poginula je na području distrikta Brčko, a više od 20 osoba zatražilo je lekarsku pomoć.

Lekaru se zbog povreda javilo i više od deset ljudi na području Bijeljine, gde je preko 5.000 domaćinstava ostalo bez električne energije, prenosi RTRS.

Snažan vetar nosio je stabla i krhotine kuća i zgrada, a banjalučki aerodrom zatvoren je za saobraćaj zbog oštećenja krova.

Oluja je zahvatila Kozarsku Dubicu, regiju Knežpolja i Kostajnicu, Doboj i Teslić, a u Brodu je olujni vetar skidao crep sa krovova, obarao drveće i lomio grane.

Protivgradna preventiva Republike Srpske ispalila je više od 115 protivgradnih raketa na prostoru od Novog Grada, Kostajnice, Kozarske Dubice, Gradiške do Srpca, a gradonosna opasnost kretala se severom prema reci Drini.

Snažno olujno nevreme sa kišom, grmljavinom i jakim udarima vetra rano jutros zahvatilo je i Sarajevo, glavni grad Bosne i Hercegovine.

Nevreme je počelo oko 4:30 ujutro i, na svu sreću, trajalo je relativno kratko,a nema podataka o materijalnoj šteti.

Proglašeno stanje elementarne nepogode u Bijeljini

U Bijeljini je danas proglašeno stanje elementarne nepogode nakon olujnog nevremena koje je juče podilo područje ovog grada, saopšteno je iz Gradske uprave.

Odluka je donesena na predlog lokalnog Štaba za vanredne situacije i u njoj se navodi da treba aktivirati Gradski štab civilne zaštite radi rukovođenja akcijama zaštite i spasavanja.

Prioritetni zadaci Gradskog štaba su da izvrši procenu situacije i nadležnim organima grada i šire predloži preduzimanje mera, zadataka i aktivnosti u okviru njihove nadležnosti i koordinira akcijama zaštite i spasavanja.

Prekinuta isporuka struje na više od 40 dalekovoda

Nevreme je prouzrokovalo veliki broj kvarova na srednjonaponskoj i niskonaponskoj mreži banjalučke Elektrokrajine, a jutros su evidentirani kvarovi i prekidi u isporuci na više od 40 dalekovodnih pravaca na području svih terenskih jedinica ovog preduzeća, od čega najviše na području Gradiške, Laktaša i Prnjavora.

Izuzetno jak vetar praćen kišom i lokalno gradom obrušavao je granje i cela stabla na dalekovode, što je izazvalo prekid u isporuci električne energije za više hiljada potrošača Elektrokrajine, saopšteno je iz ovog preduzeća.

Sve raspoložive ekipe Elektrokrajine su na terenu i rade na sanaciji kvarova.

Situacija je posebno složena u šumovitim i brdsko-planinskim predelima zbog otežanog pristupa lokacijama kvarova usled velikog broja obrušenih stabala i neprohodnih lokalnih puteva.

Elektrokrajina distributivno pokriva pet gradova, Banjaluku, Prijedor, Gradišku, Laktaše i Prnjavor i 16 opština zapadnog dela Republike Srpske sa 270.000 korisnika električne energije, dodaje se u saopštenju.

image