Srbija i Balkan

Gutereš odgovorio Željki Cvijanović: UN nije potpisnik Dejtonskog sporazuma

Cvijanović je nedavno od Gutereša tražila da im iz Saveta bezbednosti UN dostave odluku o imenovanju nemačkog diplomate Šmita za visokog predstavnika u BiH
Gutereš odgovorio Željki Cvijanović: UN nije potpisnik Dejtonskog sporazuma© Michael M. Santiago

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš je na zahtev srpskog člana Predsedništva BiH Željke Cvijanović, da se institucijama BiH dostavi odluka Saveta bezbednosti o imenovanju visokog predstavnika u BiH Kristijana Šmita, odgovorio da "UN nije potpisnik Dejtonskog sporazuma, niti je UN član Veća za implementaciju mira (PIC), jedinog relevatnog tela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH", prenose federalni mediji.

U odgovoru koji je, kako se navodi, dostavljen preko Misije UN u BiH napominje se da su dokumenta SB UN javnosti na raspolaganju na Službenom dokumentacionom sistemu UN i dodali da i Sekretarijat UN ostaje posvećen podršci BiH na njenom putu ka održivom miru i razvoju.

"Nadamo se da ćemo i ubuduće nastaviti saradnju sa svim elementima u državi koji vode tom cilju", stoji u odgovoru Gutereša.

Cvijanović je nedavno od Gutereša tražila da im iz Saveta bezbednosti UN dostave odluku o imenovanju nemačkog diplomate Šmita za visokog predstavnika u BiH u skladu sa, kako je navela, Aneksom 10 Opšteg okvirnog sporazuma za mir, Dejtonskog sporazuma iz 1995. godine.

Podsećamo da je Ministarstvo spoljnih poslova u Savetu ministara BiH odbilo da prosledi pismo Željke Cvijanović generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu.

image