Slovenija: Na Julijskim Alpima zarobljeno 90 osoba, ima i slepih

Slovenija je dva dana bila na udaru olujnog fronta i superćelijskih oblaka, kada je vetar od preko 100 kilometara na sat, dizao krovove kuća i rušio stabla

Oko 90 ljudi zarobljeno je u kolibi u Krmi u Julijskim Alpima u Gorenjskoj u Sloveniji.

"Među njima ima 35 slepih i slabovidih osoba i njihovih pratilaca, zbog toga što je usled nevremena mnogo drveća palo na put", rekao je komandir Civilne zaštite Srečko Šestan za TV Slovenija.

U međuvremenu, Gorski savez spasavanja Slovenije saopštio je da su spasioci uspeli da se probiju kroz oboreno drveće i da su planinarima, koji su ostali zarobljeni u Kovinarskoj koči, odneli hranu i druge potrepštine da bi lakše prenoćili, objavila je N1 Slovenija.

"Ukazujem na neodgovornost onih koji ovo organizuju. Sa takvom vremenskom prognozom su te ljude odveli na Triglav", rekao je komandir Civilne zaštite Srečko Šestan.

Nevreme je nanelo je veliku štetu u dolini Radovne i okolini, pa je zatvoren put koji vodi od Zgornje Radovne ka dolini Krme i Kota.

Slovenija je dva dana bila na udaru olujnog fronta i superćelijskih oblaka, kada je vetar od preko 100 kilometara na sat, dizao krovove kuća i rušio stabla širom Maribora i Celja, Dolenjske, Kočevske i Bele Krajine.

Posle nevremena u delovima Slovenije, hiljade slovenačkih domaćinstava ostalo je bez struje, a nestabilno vreme zadržaće se i četvrtak i petak, posebno na severnom delu Jadrana.