Mandić nakon sastanka sa Spajićem: Prihvatljivi su nam principi nove vlade, nismo se još dogovorili

Do kraja nedelje lider Pokreta Evropa sad trebalo bi da održi sastanke sa svim predstavnicima parlamentarnih stranaka

U Podgorici su počeli zvanični pregovori o novoj Vladi Crne Gore. Pregovore je započeo lider Pokreta Evropa sad Milojko Spajić.

On će danas sastao sa predstavnicima koalicije "Za budućnost Crne Gore" Milanom Kneževićem i Andrijom Mandićem.

Nakon sastanka Mandić je kazao da nije došlo do dogovora.

"Nismo se danas dogovorili, a želimo da vas obradujemo", rekao je Mandić.

Ponovio je da je ZBCG prihvatljiva platforma PES-a, i da su započeli razgovore.

"Oni imaju da završe razgovore sa kolegama iz drugih stranaka sa kojima planiraju da formiraju vladu. Verujemo da će to sve biti dobro. Želimo da se što prije dođe do dogovora, da Crna Gora dobije vladu i da idemo napred", rekao je Mandić novinarima i najavio da će se obratiti saopštenjem.

Knežević je kazao da očekuje nastavak pregovora.

"Nismo načelno razgovarali o resorima, već samo o principima buduće vlade koja treba da bude fokusirana pristupanju EU i ekonomskom programu", rekao je on.

Potom je usledio sastanak sa predstavnicima Demokrata.

"Svedočili smo još jednom u nizu konstruktivnih sastanaka, i ovaj sastanak je potvrdio perfektnu saradnju između dva politička subjekta", poručio je lider Demokratske Crne Gore Aleksa Bečić nakon sastanka te partije i Pokreta Evropa sad o formiranju vlade.

"Preneli smo rukovodstvu PES-a da prihvatamo principe za formiranje vlade. Crna Gora treba da dobije jaku većinsku vladu i dobar je momenat da svi pokažemo odgovornost. Demokrate su tu da daju konstruktivan doprinos", poručio je Bečić.

Za danas je bio planiran i sastanak sa Bošnjačkom strankom, ali su iz te partije odbili pregovore. 

Spajić još nije zvanično mandatar nove vlade. Najpre je potrebno da bude održana konstitutivna sednica skupštine, a potom da predsednik države održi konsultacije sa parlamentarnim strankama, nakon kojih će nekome od lidera dati mandat za sastav vlade.

Lider Pokreta Evropa sad je ipak započeo konsultacije, jer se već smatra najpozvanijim da bude novi premijer, zbog toga što je ta lista na vanrednim parlamentarnim izborima održanim 11. juna osvojila najviše glasova.

Mediji u Crnoj Gori izvestili su prethodnih dana da su već održane neformalne konsultacije, kao i da su resori u novoj vladi već podeljeni.

Spajić će verovatno već postići dogovor o novoj vladi pre konstitutivne sednice skupštine zakazane za 27. jul, jer će dogovor o podeli vlasti uključivati i funkcije u Skupštini.

Juče je Pokret Evropa sad mogućim koalicionim partnerima dostavio dokument od 10 principa na kojima će počivati nova vlada, pa od svojih saradnika traže da dokument potpišu kao uslov da uđu u vladu.

Jedine dve opcije kojima nije poslat dokument su Demokratska partija socijalista i stranke koje su s njom nastupile na izborima, kao i GP URA Dritana Abazovića, za koji je Spajić već u izbornoj noći rekao da neće imati svoje mesto u vladi.