Srbija i Balkan

Vojska Srbije oborila dron iznad kasarne u Raški; Vučević: Nebo nad Srbijom je bezbedno

Nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, jedinice su neutralisale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški
Vojska Srbije oborila dron iznad kasarne u Raški; Vučević: Nebo nad Srbijom je bezbednowww.globallookpress.com © dpa/Daniel Vogl

Vojska Srbije oborila je danas dron iznad kasarne u Raški. Uočeno je da dron vrši posmatranje i izviđanje kasarne pa je vojska dejstvovala u skladu sa naređenjima vrhovnog komandanta i oborila dron.

Jedinice Vojske Srbije su danas u popodnevnim časovima, nakon pravovremenog otkrivanja i praćenja, neutralisale komercijalni dron koji se kretao iz pravca Kopaonika ka Raški. Dron je oboren primenom mera elektronskog ometanja, u neposrednoj blizini vojnih objekata u garnizonu Raška, navedeno je u saopštenju Ministarstva odbrane. 

U skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije Aleksandra Vučića, Vojska Srbije preduzima pojačane mere za otkrivanje, praćenje i neutralisanje bespilotnih letelica u blizini vojnih objekata, podsećaju iz minstarstva.

Vojska Srbije će i dalje, u skladu sa naređenjem predsednika Republike i vrhovnog komandanta, obarati sve bespilotne letelice koje se nađu u zoni zabrane leta i u blizini vojnih objekata. 

Ministar odbrane: Srbija nije džak za udaranje

Ministar odbrane Miloš Vučević obratio se javnosti, rekavši da se dron kretao iz pravca Jarinja-Rudnica ka opštini Raška, kao i da je uočen iznad vojnih objekata.

"Vojska Srbije je zaštitila nebo nad Srbijom i pokazala ispravnost pravovremenog reagovanja državnog vrha, da nemamo barijera i prepreka. Čestitam pripadnicima Vojske Srbije na akciji i preciznosti, na odlučnosti da štite nebo. Nebo nad Srbijom je bezbedno", rekao je Vučević za Pink.

On je istakao da je jasno odakle dolazi dron iz pravca kojim se kretao i dodao da će istraga utvrditi ko bi mogao da upravljač.

"Vojska Srbije je ovaj dron oborila korišćenjem elektronskih uređaja. To je na ponos naše armije. Nisu korišćeni topovi, već najsavremeniji uređaji. To pokazuje da se ne šalimo, da nikom ne pretimo, ne zveckamo oružjem, ali smo vrlo odlučni da štitimo Srbiju i njenu nezavisnost i slobodu", rekao je ministar odbrane i naveo da je Srbija uvek za dijalog i kompromise, ali da više nije "džak za udaranje". 

On je dodao da je jučerašnje stavljanje u pripravnost Vojske Srbije izazvalo uznemirenje i ljutnju kod onih koji su se osetili prozvanim.

"Mi nismo slali našu vojsku nigde, niti smo uznemiravali bilo koga. Obučenost vojske i spremnost da dejstvuje pokazuju sve. Nemojte nas potcenjivati, budite partneri sa Srbijom, posluštajte ono što predsednik jasno i glasno kaže - vratimo se za pregovarači sto. Pustite te aktivnosti koje su uznemiravajućeg karaktera", poručio je Vučević. 

image