Srbija i Balkan

Vojska koja to ne bi trebalo da bude: Priština srušila sopstveni "ustav" da bi se naoružala

Želja prištinskih političara je da na prostoru KiM ne postoji srpska država i da ne postoji srpski narod, koji uprkos svemu ostaje na vekovnim ognjištima, ukazuje general Milorad Stupar za RT Balkan
Vojska koja to ne bi trebalo da bude: Priština srušila sopstveni "ustav" da bi se naoružalaGetty © Ferdi Limani

Privremene prištinske institucije poslužile su se prevarom i praktično "srušile" sopstveni "ustav" kako bi Kosovske bezbednosne snage transformisale u vojsku, ukazuje za RT Balkan general Milorad Stupar. 

"Kosovske bezbednosne snage postoje po njihovom takozvanom ustavu, koji je urađen po planu Martija Ahtisarija. Prema njihovom najvišem pravnom aktu KBS mogu da budu reda veličine do 2.500 pripadnika u aktivnom sastavu i 800 članova u rezervnom sastavu i koriste se u svrhu civilne zaštite, ne smeju da poseduju teško naoružanje i slično", navodi naš sagovornik.

Prema njegovim rečima, oni su se poslužili prevarom, da bi izbegli promenu "ustava", jer bi im za to bila neophodna i podrška Srpske liste, a Srpska lista nije dala saglasnost za tako nešto.

"Zadržali su naziv 'KBS', a kroz izglasavanje zakona u parlamentu regulisali su njihovu transformaciju u defakto vojsku, donošenjem zakona iz 2018. godine. Tako da je transformacija KBS u vojsku po zakonu, ali je zakon u suprotnosti sa 'ustavom', zato zato je i zovem 'vojska koja se ne zove vojska'", ističe Stupar.

Shodno onome što se dešava na terenu oni su, ističe general Stupar, "apriori vojska: po formacijama, po organizaciji, po rodovima i službi, kao i po obuci koju izvode".

"To nisu nikakve bezbednosne snage, kako je regulisano po 'ustavu', već je vojska, koja je svoje operativne mogućnosti trebalo da postigne do kraja 2028. godine. Zakon je donet 13. 03. 2018. godine, a izmene i dopune tog zakona u kojima se radi o organizaciji vojske donete su 10. novembra 2022. godine", ukazuje naš sagovornik.

KBS su "ustavom" definisane kao formacija za pomoć civilnom stanovništvu, u praksi - deluju i nastupaju kao vojska, na koju nemaju prava ni po Rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija. 

Organizacija, obuka i naoružanje po NATO standardima

Prema rečima iskusnog oficira, na terenu se može videti sledeća organizacija: na čelu KBS nalazi se komandant, a na operativnom nivou su četiri grupe na čelu sa generalštabom. 

"Operativne nivoe čine: komanda kopnenih snaga koja se nalazi u Istoku, komanda logistike u Prištini, komanda za obuku i doktrinu u Uroševcu i komanda nacionalne garde u Prištini, to je organizacija po NATO standardima", ukazuje naš sagovornik.

On objašnjava da borbeni deo tj. komanda kopnenih snaga ima tri puka: jedan je u Gnjilanu, jedan je u Istoku i jedan u Kosovskoj Mitrovici.

Ti pukovi imaju u svom sastavu imaju i pešadijske i mehanizovane čete.

"Pored toga, oni u komandi kopnenih snaga imaju i puk za borbenu podršku. Da se radi o vojsci govori i naoružanje koje poseduju borbeni pukovi", navodi Stupar.

"Svi pripadnici puka, pored opreme koja je po standardima NATO-a i zaštitnih balističkih prsluka, naoružani su uglavnom jurišnim puškama 'Hekler i Koh' G36 nemačke proizvodnje, automatskim puškama M16 američke proizvodnje, pištoljima 'Glok' 17, posebnim bacačima raketa 40mm, i veoma kvalitetnim snajperskim puškama nemačke i američke proizvodnje", kaže naš sagovornik.

Osnovnu snagu tog borbenog dela, prema rečima generala Stupara, čine oklopni transporteri koji su sada naoružani kalibrom 12,7mm što je inače dozvoljeno za KBS. 

"Suština je da ti transporteri zamenom nosača za naoružanje mogu umesto mitraljeza 12,7mm imati sisteme za protivoklopnu borbu, PVO sisteme a na njih se može montirati čak i minobacač", ukazuje Stupar.

Prema rečima našeg sagovornika, promena nosača na transporterima traje od 10 do 12 sati i onda umesto teškog mitraljeza može da se montira npr. protivoklopni sistem TOW.

"Transporteri koje trenutno ima njihova defakto vojska su turski transporter 'Otokar' 'kobra', kao i američki M1117 'gardijan' i 'hamvi'", kaže Stupar.

Priština je dobila i najsavremenije turske transportere, radi se o vozilu "vuran". To je protivoklopno višenamensko vozilo, na koje se montira sistem minobacača 120mm 'alkar' i PVO sistem za male visine "sumbur".

"Interesantno je napomenuti da su nabavili i oklopno vozilo turske proizvodnje 'kirpi' koje je otporno na mine, sa nosivošću 13 vojnika. Sve to čini izuzetnu pokretljivost kopnenih bezbednosnih snaga odnosno vojske i omogućava oklopnu zaštitu od municije 12,7mm, kao i portivminsku zaštitu od eksploziva do šest kilograma", navodi Stupar.

Dodaje da Priština, "imajući u vidu jačinu oklopnih snaga Vojske Srbije, veliku pažnju poklanja nabavci protivoklopnih sistema TOW 152mm i OMTAS 160mm iz Turske". 

"Potvrđena je nabavka američkih protivoklopnih sistema 'džavelin', koji su se izuzetno dobro pokazali u Ukrajini, pa ih Priština verovatno zbog toga nabavlja", kaže naš sagovornik.

Od našeg sagovornika saznajemo i da su za borbenu podršku, pored minobacača 60mm, 81mm, 120mm, nabavili su od Turaka i haubice 105mm "boran", a od bespilotnih letelica, pored izviđačke letelice "puma" dobili su i bespilotne letelice "bajraktar" TB2.

Nismo budale

Sve ovo naoružanje i obuka podoficira i starešina, pripadnika KBS vodi ka stvaranju ozbiljnije vojske po NATO standardima.

"Oni vrše intenzivnu obuku, pre svega u Turskoj, ali i u Americi, Nemačkoj i Velikoj Britaniji. Prema našim procenama, za sada nisu kako to mi vojnici kažemo 'u potpunosti borbeno osposobljeni' i ne predstavljaju neku ozbiljniju pretnju snagama Vojske Srbije, ali njihovo dalje opremanje i osposobljavanje vodi planiranom zauzimanju severa KiM 'vojničkom čizmom' uz pomoć i podršku NATO saveza", kaže iskusni oficir, dodajući da samo budala ne želi da vidi šta je plan Prištine: 

"Mi veterani nismo budale. Samo idiot može da se pravi da ne vidi da idu ka formiranju prave vojske, a ne sme da postoji ne po Kumanovskom sporazumu, ni po Rezoluciji 1244, ni po njihovom takozvanom Ustavu, ni po famoznom Ahtisarijevom planu koji nije prihvaćen, a na koji su se pozivali pišući 'ustav'. Kfor bi to morao da razoruža i spreči".

Srpski veterani, prema rečima našeg sagovornika, imaju iskustvo kako su vodeće zemlje NATO-a, Nemačka i SAD, pripremale Hrvatsku vojsku da protera Srbe u "Oluji".

"Jasna je poruka vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića da se ne više može desiti 'Oluja'. To znači da Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije na čelu sa ministrom Vučevićem proučavaju i prikupljaju podatke o tzv. KBS u cilju pronalaženja rešenja za svaki mogući scenario, kako ne bismo bili iznenađeni bilo kakvim sadržajem i intenzitetom borbenih dejstava", ukazuje sagovornik RT Balkan ističući:

"Naša vojska je u potpunosti osposobljena da neutrališe KBS i oni ne predstavljaju problem za Vojsku Srbije. Međutim, oni su tu da isprovociraju i izazovu sukob naše vojske i NATO trupa, zato im treba izgovor i traže bilo kakav povod da NATO reaguje".

Kako kaže, najvažnije je očuvati mir, a državno rukovodstvo mora kroz međunarodne akcije i pregovore da pokrene ozbiljnu aktivnost  i zahteva da se poštuje Rezolucija 1244, "jer smo tu rezoluciju izvojevali pobedama na Košarama i Paštriku"

"Pregovori su dobri, ali je kapitulacija neprihvatljiva", naglašava Stupar.

Prema iskusnom oficiru, želja prištinskih političara je da na prostoru KiM ne postoji srpska država i da ne postoji srpski narod, koji uprkos svemu ostaje na vekovnim ognjištima.

"Moramo se boriti svim dozvoljenim diplomatskim i drugim sredstvima, kao što je ekonomsko jačanje države, što automatski znači i veća ulaganja u vojsku. Kako bi naše snage bezbednosti sačuvale goloruki srpski narod potrebno je dodatno modernizovati vojsku. U tom smislu izuzetno podržavam, ne samo ja, već i svi drugi veterani, iskusni oficiri, napore našeg državnog i vojnog rukovodstva da jačaju privredu i omoguće izdvajanje značajnih sredstava za modernizaciju vojske i poboljšanje standarda vojnika", naglašava general Stupar.

image