Cvijanović piše novo pismo Guterešu: Da sačuvamo obraz organizacije koja nam je svima važna

Cvijanović je iz federalnih medija ranije danas saznala za odgovor Gutereša, koji je Savet bezbednosti proglasio nenadležnim za imenovanje visokog predstavnika u BiH

Srpski član Predsedništva BiH Željka Cvijanović najavila je novo pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu pošto, kako je kazala, u bazi podataka UN nema relevantnog akta o imenovanju Kristijana Šmita, ali da postoje kad su u pitanju njegovi prethodnici.

"Iako je pismo Gutereša obišlo sve medije pre nego što je stiglo u moj kabinet, jer još nije, ipak je u manipulativnim i netačnim navodima oko PIK-a, kojeg inače ne poznaje Dejtonski sporazum, generalni sekretar UN dao indirektan odgovor na moje pitanje, upućujući nas na bazu podataka UN. I ponovo smo pogledali, i opet videli da nema relevantnog akta o imenovanju Kristijana Šmita, ali da postoje kad su u pitanju njegovi prethodnici", napisala je Cvijanović na Instagramu.

Navela je da ne zna zašto pojedini likuju zbog Guterešovog odgovora.

"Pišemo novo pismo generalnom sekretaru UN ovih dana, s namerom da sačuvamo obraz ove univerzalne organizacije koja nam je svima važna", poručila je Cvijanović.

Cvijanović je iz federalnih medija ranije danas saznala za odgovor Gutereša, koji je Savet bezbednosti proglasio nenadležnim za imenovanje visokog predstavnika u BiH, a iz OHR su tim povodom saopštili da za njih to nije vest.

Cvijanović je ranije zatražila od generalnog sekretara UN da se institucijama BiH i njoj dostavi odluka Saveta bezbednosti o imenovanju nemačkog diplomate Kristijana Šmita za visokog predstavnika, kao što je to bio slučaj sa svim njegovim prethodnicima i u skladu je sa Aneksom 10 Dejtonskog sporazuma.

U odgovoru Gutereša, koji su prvo objavili federalni mediji, između ostalog, stoji da UN "nije potpisnik Dejtonskog mirovnog sporazuma niti je UN član PIC-a, odnosno Veća za implementaciju mira – jedinog relevantnog tela za imenovanje visokog međunarodnog predstavnika u BiH".

Iz Kancelarije visokog predstavnika za sarajevsku N1 tv kratko su saopštili: "Za nas to nije vest. Jasno je da je visoki predstavnik već dve godine visoki predstavnik".