Srpska lista: Kurti zabranio gradnju stanova za socijalno ugrožene porodice i škole u Mitrovici

Odluku donose Kurtijevi gradonačelnici u vreme kada se na severu Kosova i Metohije protivzakonito oduzima srpska zemlja i grade ilegalne baze za parapolicijske albanske jedinice

Srspka lista saopštila je danas da je u severnoj Kosovskoj Mitrovici, "odlukom Kurtijevog nelegalnog i nelegitimnog gradonačelnika, zabranjena gradnja stanova za socijalno ugrožene porodice kao i škole za decu iz ugroženih kategorija, a sve sa ciljem podizanja tenzija i ugrožavanja mira".

"Da ironija bude veća, odluku o zabrani gradnje škole i stanova donose Kurtijevi gradonačelnici u vreme kada se na severu Kosova i Metohije protivzakonito oduzima srpska zemlja i grade ilegalne baze za parapolicijske albanske jedinice, čime se krše sporazumi iz Brisela i svi zakoni na snazi", saopštila je Srpska lista.

U ovoj partiji kažu da se ovim "potvrđuju juče izrečene reči predsednika Vučića da smo daleko od deeskalacije i da Priština nije zainteresovana za deeskalaciju situacije na severu".

"Kurtijev režim ovom odlukom nastavlja sa eskalacijom i planom progona Srba sa svojih ognjišta. Nakon neosnovanih hapšenja, prebijanja i zastrašivanja našeg naroda, danas je preko svog gradonačelnika doneo odluke da zabrani izgradnju škole i stanova i time poslao još jednu poruku da ne želi Srbe na Kosovu i Metohiji. Postavlja se pitanje da li je ovo odgovor Kurtija na poziv međunarodnih predstavnika da se deeskalira situacija na severu Kosova i Metohije, kao i da li je odluka da se zabrani izgradnja škole i stanova za ugrožene građane u skladu se apelima ambasadora Kvinte da ovi nametnuti gradonačelnici sa tri odsto osvojenih glasova bave tehničkim i administrativnim stvarima", navodi se u saopštenju.

U SL kažu da su ove odluke su izazvale dodatnu zabrinutost naših građana, jer se njima ugrožavaju osnovna ljudska prava našeg naroda.

"Još jednom upućujemo apel međunarodnim predstavnicima da spreče Kurtija u izazivanju haosa, jer je njihova obaveza da sačuvaj mir i sigurnost za sve građane, pa i za Srbe na Kosovu i Metohiji", saopštila je Srpska lista.