Srbija i Balkan

Zločin u Magašićima: Meštani pobijeni, selo spaljeno, istraga obustvaljena zbog "nedostatka dokaza"

Među žrtvama u Magašićima najstariji je osamdesetpetogodišnji Blagoje Popović, a najmlađa sedamnaestogodišnja trudnica Ljiljana Ilić
Zločin u Magašićima: Meštani pobijeni, selo spaljeno, istraga obustvaljena zbog "nedostatka dokaza"© Зоран Шапоњић

Na današnji dan, 20. jula 1992. godine muslimanske snage iz Srebrenice i okolnih mesta upale su u srpsko selo Magašići i u kućama i na njivama pobile sve meštane koje su zatekli na poljskim radovima a zatim opljačkale i zapalile selo.

Ubijeno je osmoro ljudi, od kojih šest žena, a među njima i trudnica.

Danas je u Bratuncu, parastosom i prisluživanjem sveća obeležena 31. godišnjica zločina za koji još niko nije odgovarao. Među pobijenima bilo je petoro iz porodice Ilić iz ovog sela.

Aleksandar Lonačarević ispričao je da su mu na današnji dan "zlikovci iz Srebrenice i komšije muslimani ubili rođenu sestru i da za taj zločin još niko nije optužen".

"To su sve naše komšije, da ih sad ne nabrajam, nemam snage, možda ih svaki dan i srećem. Oni su pobili ni krive ni dužne civile, nemam snage više ni da pričam, ali ću i dalje da dolazim zbog svoje sestre", rekao Lončarević novinarima RTRS.

Iz Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Bratunac danas su podsetili da je Tužilaštvo BiH 2019. godine, obustavilo istragu o predmetu Magašići, navodno, zbog nedostatka dokaza.

U ovoj organizaciji konstatovali su da se "upravo zbog tog nekažnjenog zločina opet ponavlja situacija da pojedinci zveckaju oružjem i da je izjava Nasera Orića iz Nezuka da je sve počelo na Drini i da će se sve tu završiti, ponovo uznemirila strasti".

"Najviše boli činjenica da muslimanski vođa ponovo preti, međunarodna zajednica ćuti ne reaguje na to", rekao je je Ivan Petrović iz Organizacije porodica poginulih i zarobljenih boraca i nestalih civila opštine Bratunac, prenosi RTRS.

Pet dana posle zločina u Magašićima ubijeno je još sedmoro meštana srpske nacionalnosti u susednom selu Hranča. Tada je ranjeno i 22 meštana, selo je spaljeno. Porodice ubijenih i danas čekaju pravdu.

Među žrtvama u Magašićima najstariji je osamdesetpetogodišnji Blagoje Popović, a najmlađa sedamnaestogodišnja trudnica Ljiljana Ilić.

Istraga obustavljena zbog "nedostatka dokaza"

Krajem januara 2019. godine postupajući tužilac Edin Muratbegović doneo je naredbu o obustavljanju istrage uz obrazloženje da to čini zbog nedostatka dokaza.

Prema izjavi Radojke Filipović, predsednika bratunačke Organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila koju je na 30. godišnjicu zločina prenela Srna, u gotovo svim istragama o srpskim stradanjima tužioci sami odlučuju da prekinu istragu zbog navodnog nedostatka dokaza i tako opravdavaju svoj nerad.

"Poznato je da su ti civili ubijeni u svojim kućama i dvorištima, poznato je i ko ih je ubio i kakvi dokazi tužiocu još trebaju? Ovaj slučaj pokazuje opstrukciju, pristrasnost i diskriminatorski odnos Tužilaštva prema srpskim žrtvama, njihovim porodicama i srpskom narodu u cjelini, te nastojanje da se po svaku cijenu prikrije istina, da svjedoci pomru i da se predmet zatvori kao da se ništa nije ni desilo i da u istoriji ne ostane trag o tom zločinu", navela je tada Filipovićeva.

Ona je podsetila i da se u obrazloženju naredbe o obustavljanju israge navodi je da će Tužilaštvo nastaviti istragu za paljevinu i pljačku srpske imovine, što je ruganje porodicama žrtava i srpskom narodu, jer se prednost u istrazi daje uništenim materijalnim dobrima u odnosu na ljudske civilne žrtve.

image