Srbija i Balkan

Vučević: Priština pravi svoju vojsku, oficire šalju na školovanje u NATO zemlje

Priština najflagrantnije krši Rezoluciju 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Kumanovski sporazum, kaže Miloš Vučević
Vučević: Priština pravi svoju vojsku, oficire šalju na školovanje u NATO zemlje© Танјуг/Јадранка Илић

Priština naoružava svoje Kosovske snage bezbednosti moćnim sistemima kako bi ih transformisala u vojsku Kosova, izjavio je ministar odbrane Srbije Miloš Vučević.

Vučević je naglasio da se "time najflagrantnije krše Rezolucija 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i Kumanovski sporazum".

"Osim dronova, kao donacije Turske, dobili su i druge sisteme - haubice, minibacače, protivoklopni sistem, ofanzivne sisteme. Oficire šalju na školovanje u NATO zemlje, imaju i zajedničke vežbe", naveo je Vučević za TV Prva.

On je ponovio da je očuvanje mira i stabilnosti nacionalni interes Srbije.

"To oružje Prištine ne može da se poredi sa vojnim potencijalom Vojske Srbije, ali su to jasne naznake da imaju strategiju razvoja svoje vojske na Kosovu", rekao je Vučević.

On dodaje da u odnosu na tu situaciju Srbija mora da postavlja svoje operativne planove i, kako navodi, dodatno obučava vojsku i postavlja adekvatne sisteme vojne opreme.

Odlukom prištinskih vlasti i donošenjem potrebnih zakona, Kosovske bezbednosne snage (KBS) su u transformaciji u vojsku od 2018. godine. Najavljeno je da bi taj proces trebalo da traje deset godina, kada bi po tranziciji profesionalna vojska brojala 5.000 ljudi. Zadaci KBS-a u prelaznom periodu uključuju angažovanje u kriznim situacijama i civilnu zaštitu.

Po odluci Prištine o transformaciji, Sjedinjene Američke Države su 2018. godine saopštile da je to "prirodno za nezavisnu zemlju", dok je NATO objavio da je ona protiv njegovih preporuka.

Završena obuka za prvu grupu specijalaca

Vučević je, takođe, najavio da će do kraja godine biti raspisano nekoliko konkursa za prijem u vojsku, kao i da se u avgustu očekuje novi konkurs za specijalne jedinice.

"Centralni događaj će biti početkom sledeće nedelje na Pasuljanskim livadama, kada očekujemo da dođe i predsednik Srbije. Dejstvovaćemo iz avijacije, tenkovskim četama, izviđačkim četama, sve što predstavlja srce vojske. Završena je obuka za prvu grupu specijalaca za Kobre, 72. i 63. jedinicu. Oni od 1. avgusta ulaze u jedinice. Juče smo general Mojsilović i ja imali razgovor sa predsednikom, a krajem avgusta raspisujemo novi konkurs za specijalne jedinice. Čućete kada vam se pokažu novi mladi vojnici i dobiju ta primanja koja su atraktivna, ali mogu i da svedoče o svom iskustvu. Dobijamo 300 novih specijalaca, a do kraja godine raspisaćemo nekoliko konkursa za Vojsku Srbije", objasnio je ministar.

"Od nacionalnog interesa je da imamo dobre odnose s Turskom"

Vučević je govorio i o sastanku predsednika Srbije i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga i istakao da je dobro što su se susreli.

"On nije imao ostrašćene izjave. Srbija ima interes da čoveku koji je u lancu odlučivanja na visokoj poziciji predstavi situaciju na KiM. Predsednik Vučić je odneo celu dokumentaciju svega onoga šta se dešava na KiM po dolasku Aljbina Kurtija. Ako s nekim možete da pričate iskreno o situaciji na KiM, to je Kfor. Oni su jedna adresa s kojom može da se razgovara. Nadam se da se neće promeniti situacija s dolaskom novog komandanta. Imate činjenicu da je turski kontigent najbrojniji u Kfor, dobili su donaciju od Turske i imate činjenicu da nakon 24 godine dolazi za komandanta Kfora general iz Turske. To se sve preklapa, neko bi rekao da je slučajnost", dodaje Vučević.

Ističe da je jasno da je Turska sve prisutnija i da hoće da igra važnu ulogu na ovom području. Zato je, naglasio je, od nacionalnog interesa da Srbija gradi što bolje odnose sa tom državom.

"Te odnose uvek držimo političkom nivou. Nije nam prijatno ni kada čujemo da je turska vojska smeštana na Kosovu u kasarni Sultan Murat", navodi ministar Vučević.

Pogrom Srba u "Oluji" po prvi put se obeležava u RS

Vučević se osvrnuo i na sastanak predsednika Vučića sa predsednikom Republike Srpske Miloradom Dodikom i patrijarhom Porfirijem i obelodanio gde će ove godine biti obeležena godišnjica od zločinačke akcije "Oluja".

"Važno je srpsko jedinstvo koje je u ovim okolnostima nije fokusirano da donese nekome nešto loše. Valjda je prirodno, kao što to i drugi narodi mogu da rade. I bez papira je normalno da isti narod sarađuje, toliko smo povezani. Ono što je bitno je da ćemo ove godine pogrom Srba u zločinačkoj akciji Oluji obeležiti u Republici Srpskoj, u Prijedoru. Po prvi put u Republici Srpskoj. Dogovorili su s patrijarhom Porfirijem i Dodikom u tim danima sastanke", kaže Vučević.

image