Srbija i Balkan

Nevreme opet stiže u Srbiju: RHMZ upozorava - prvo grmljavina, kiša, oluja i grad, pa tropske vrućine

Početkom sledeće nedelje novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 stepeni
Nevreme opet stiže u Srbiju: RHMZ upozorava - prvo grmljavina, kiša, oluja i grad, pa tropske vrućine© Танјуг/Владимир Шпорчић

Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) izdao je upozorenje za područje Srbije na vremenske nepogode, za petak i subotu, 21. i 22. jul.

Oblast od Alpa, preko zapadnog Balkana i Srbije do regiona Karpata danas i sutra očekuje jaka grmljavinska aktivnost.

Razvoji će lokalno biti veoma snažni i brzopokretni (premeštaće se sa zapada-severozapada ka istoku) uz ponegde krupan grad (više od pet cm u prečniku, kratkotrajno olujne udare vetra (više od 24 m/s), i izolovano orkanske udare vetra (jače od 28 m/s), dodaju iz RHMZ.

Tačnu lokaciju inicijacije, premeštanja i jačine samih nepogoda je unapred teško odrediti, ali je veća verovatnoća pojave u kasnijim popodnevnim i večernjim satima u severnim, zapadnim i centralnim krajevima Srbije.

Izdato je i upozorenje za područje Srbije na visoke temperature, koje je na snazi do srede, 26. jula.

Danas i sutra (21. i 22. jula) u južnim, a delom i u centralnim krajevima Srbije ponovo se očekuju vrednosti od 35 do 38 stepeni Celzijusa.

Nakon kratkotrajnog osveženja u nedelju, 23. jula, početkom sledeće sedmice (od 24 do 26. jula) novi prodor veoma toplog vazduha sa severa Afrike usloviće temperature oko 40 stepeni.

image