Srbija i Balkan

Kurti: 'Kosovo' ispunilo zahteve za članstvo u Savet Evrope

'Kosovo' je trebalo da uđe u Savet Evrope pre mnogo godina, smatra njihova ministarka spoljnih poslova Donika Gervala
Kurti: 'Kosovo' ispunilo zahteve za članstvo u Savet Evrope© TANJUG/ DOPISNIK KiM

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poručio je danas da je tzv. Kosovo ispunilo zahteve koji su mu dati kako bi postalo član Saveta Evrope i da je suštinska faza procesa prijema već počela, prenosi "Koha ditore".

Kurti je to poručio na Koordinacionoj međuinstitucionalnoj grupi za članstvo u Savetu Evrope koja se prvi put danas sastala u Vladi tzv. Kosova.

"Danas zajedno otvaramo prvi sastanak koordinacione grupe za članstvo 'Kosova' u Savetu Evrope. 'Kosovo' je izgrađeno na vrednostima Saveta Evrope, prirodno ima svoje mesto u ovoj organizaciji i ispunilo je zakonske uslove i standarde. Sada kada je proces prošao u Skupštini, možemo slobodno reći da počinje suštinska faza procesa prijema u ovu organizaciju", rekao je Kurti.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala naglasila je da je tzv. Kosovo trebalo da uđe u Savet Evrope pre mnogo godina.

"Sada kada je prva faza prošla, sve će zavisiti od dobre koordinacije ove grupe. Od vaše koordinacije zavisiće i tempo članstva u Savetu Evrope. 'Kosovo' je trebalo da uđe u Savet Evrope pre mnogo godina", istakla je Gervala.

Da podsetimo, Komitet ministara Saveta Evrope, na ambasadorskom nivou, doneo je odluku o prihvatanju aplikacije 'Kosova' za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji. Na sastanku predstavnika 46 država članica Saveta Evrope, 33 zemlje, što je više od propisanog uslova dvotrećinske većine, glasale su za odluku o prihvatanju kosovskog zahteva i time je pokrenut proces pristupanja Savetu Evrope.

Nakon što je aplikacija tzv. Kosova prihvaćena 24. aprila u Strazburu tokom vanrednog zasedanja, uprkos tome što nije članica Ujedinjenih nacija i većina zemalja u UN ga ne priznaje, proces se seli u Parlamentarnu skupštinu u drugu i najdužu fazu u proceduri prijema.

Prema standardnom vremenskom okviru, priprema izveštaja i debate u tom telu, pre nego što dođe do završnog glasanja oko preporuke za članstvo, mogu trajati i nekoliko godina. To verovatno i treba očekivati, ako je suditi prema glasanju u prvoj instanci, kada je protiv prijema tzv. Kosova bilo sedam država, uključujući i Srbiju.

image