Kurti: 'Kosovo' ispunilo zahteve za članstvo u Savet Evrope

'Kosovo' je trebalo da uđe u Savet Evrope pre mnogo godina, smatra njihova ministarka spoljnih poslova Donika Gervala

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti poručio je danas da je tzv. Kosovo ispunilo zahteve koji su mu dati kako bi postalo član Saveta Evrope i da je suštinska faza procesa prijema već počela, prenosi "Koha ditore".

Kurti je to poručio na Koordinacionoj međuinstitucionalnoj grupi za članstvo u Savetu Evrope koja se prvi put danas sastala u Vladi tzv. Kosova.

"Danas zajedno otvaramo prvi sastanak koordinacione grupe za članstvo 'Kosova' u Savetu Evrope. 'Kosovo' je izgrađeno na vrednostima Saveta Evrope, prirodno ima svoje mesto u ovoj organizaciji i ispunilo je zakonske uslove i standarde. Sada kada je proces prošao u Skupštini, možemo slobodno reći da počinje suštinska faza procesa prijema u ovu organizaciju", rekao je Kurti.

Ministarka spoljnih poslova Donika Gervala naglasila je da je tzv. Kosovo trebalo da uđe u Savet Evrope pre mnogo godina.

"Sada kada je prva faza prošla, sve će zavisiti od dobre koordinacije ove grupe. Od vaše koordinacije zavisiće i tempo članstva u Savetu Evrope. 'Kosovo' je trebalo da uđe u Savet Evrope pre mnogo godina", istakla je Gervala.

Da podsetimo, Komitet ministara Saveta Evrope, na ambasadorskom nivou, doneo je odluku o prihvatanju aplikacije 'Kosova' za članstvo u toj međunarodnoj organizaciji. Na sastanku predstavnika 46 država članica Saveta Evrope, 33 zemlje, što je više od propisanog uslova dvotrećinske većine, glasale su za odluku o prihvatanju kosovskog zahteva i time je pokrenut proces pristupanja Savetu Evrope.

Nakon što je aplikacija tzv. Kosova prihvaćena 24. aprila u Strazburu tokom vanrednog zasedanja, uprkos tome što nije članica Ujedinjenih nacija i većina zemalja u UN ga ne priznaje, proces se seli u Parlamentarnu skupštinu u drugu i najdužu fazu u proceduri prijema.

Prema standardnom vremenskom okviru, priprema izveštaja i debate u tom telu, pre nego što dođe do završnog glasanja oko preporuke za članstvo, mogu trajati i nekoliko godina. To verovatno i treba očekivati, ako je suditi prema glasanju u prvoj instanci, kada je protiv prijema tzv. Kosova bilo sedam država, uključujući i Srbiju.