Brane pravo na obrazovanje: Stopirali gradnju škole u Severnoj Mitrovici čiji je investitor Srbija

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica Erden Atić potvrdio je saznanja o stopiranju radova, jer su navodno započeti bez okončanja zakonskih procedura

Eskalacija nasilja i ulazak specijalnih jedinica policije tzv. Kosova na sever pokrajine, zbog čega su Srpska lista i zaposleni Srbi napustili prištinske institucije, nije sprečila opštinu Severna Mitrovica da radi sraman posao - da zaustavi izgradnju stambenih objekata, ali i škole za učenike južnih mitrovičkih delova.

Kako prenosi portal "Kossev", opštinske vlasti plombirale su izgradnju najmanje tri infrastrukturna objekta u Severnoj Mitrovici.

U pitanju su stambeni objekat u naselju Brđani, nova škola za učenike iz južnih delova grada, koju danas pohađaju mahom Romi, a koja se gradi kod Vojnog remonta, te nova zgrada Rektorata u centru grada, u univerzitetskom kampusu.

Gradonačelnik opštine Severna Mitrovica, Erden Atić potvrdio je saznanja o stopiranju radova, jer su navodno započeti bez okončanja zakonskih procedura.

"U nedostatku dokumentacije postavljene su trake kojima se zabranjuje nastavak radova do ispunjenja zakonskih kriterijuma i normi 'Republike Kosovo'", naveo je Atić.

On je dodao da je opštinska direkcija za inspekcije danas u pratnji policije tzv. Kosova obišla gradilišta na kojima je započeta izgradnja i tamo postavila trake kojima je zabranila da se radovi dalje nastave.

"Tu su bili i radnici koji su radove izvodili, a nakon što je inspekcija zapečatila dalju izgradnju, oni su sa gradilišta otišli, navodi se i dodaje da su i danas popodne, sva tri gradilišta i dalje prazna.

Fadilj Berzati, direktor "Infrastrukture Severna Mitrovica" prokomentarisao je da "nije izmišljena topla voda", već da se radi o "jasnoj i jednostavnoj proceduri stopiranja gradnje za koju se nema dozvola", te da su kontaktirali vlasnika stambenog objekta, ali da se on nije odazivao pozivima.

Srbi iz Severne Mitrovice su ocenili da je ovo "namerno dizanje tenzija od strane Prištine u već dovoljno osetljivom trenutku, na šta nemaju pravo".

Kada je reč o investitoru, demantuju da se radi o privatnom investitoru, naglasivši da se radi "o državi Srbiji", tačnije Kancelariji za Kosovo i Metohiju, kao i da je kamen temeljac postavio lično Petar Petković.

Načelnik školske uprave za Kosovo i Metohiju Ivan Zaporožac poručio je danas da zabrinjava odluka novoizabranog gradonačelnika Severne Mitrovice Erdena Atića da zabrani nastavak izgradnje škole za decu iz ugroženih kategorija u ovom gradu, ukazujući da se time Srbima brani pravo na obrazovanje i pozvao međunarodnu zajednicu da reaguje, prenosi "Kosovo onlajn".