Završen protest u Banjaluci, opozicija traži ostavke u RTRS-u

Protesti su trajali oko sat vremena, a okupljenima su se obratili predstavnici opozicije

Nekoliko stotina građana prisustvovalo je večerašnjem skupu koji je opozicija u Republici Srpskoj organizovala ispred zgrade Radio-televizije Republike Srpske (RTRS) u Banjaluci.

Protesti su počeli oko 18 časova, trajali su skoro sat vremena, a prisustvovali su predstavnici iz Partije demokratskog progresa (PDP)-a, Srpske demokratske stranke (SDS) i Liste "Za pravdu i red".

Razlozi protesta su, kako su organizatori ranije najavili, "neobjektivno izveštavanje RTRS-a i etiketiranje onih koji misle drugačije". Predstavnici opozicije su na skupu poručili da na ovome neće stati i da su spremni za dalju borbu, prenose mediji.

Na početku protesta, građanima se obratio predstavnik Liste "Za pravdu i red" Nebojša Vukanović i rekao da je ključna poruka da nema predaje.

"Došli smo da pošaljemo jasne poruke koje ćemo pročitati na kraju. Mi ćemo se dići iz pepela", kazao je Vukanović.

Ispred Liste "Za pravdu i red" obratio se i Đorđe Vučinić rekavši da je vreme "da se kaže dosta fabrici laži i zla".

"Sramno je da u vašem imenu stoji Republika Srpska, promenite ime. Jedna od stvari koje moramo da uradimo jeste da oslobodimo javni servis", rekao je Vučinić.

Zamenik predsednika SDS-a Milan Radović, istakao je da se opozicija okupila ispred RTRS kako bi rekli "Stop režimu javnog servisa", koji, kako je kazao, etiketira svakoga ko ne misli kao vlast.

"Da li će sada CIK i Sud BiH biti nelegalni? Da li ćemo od sutra imati svoju vojsku, svoju Agenciju za lekove i sve ostalo? Pa nećemo. Sad im je sve O.K", rekao je Radović.

Jelena Trivić iz PDP-a je ponovila da ne priznaje rezultate izbora i nebiranim rečima počastila pobednike na opštim izborima u Bosni i Hercegovini. 

"Oni su lažni pobednici, pokrali su ove izbore i sa tim se nećemo pomiriti. Nikada im krađu nećemo priznati, jer je to ološ, a ološu se ne može priznati narodna pobeda", kazala Trivić.

Posle izbora održanih 2. oktobra, iz Centralne izborne komisije (CIK) je objavljeno da Milorad Dodik ima oko 30.000 glasova više od Trivić, ali je opozicija izrazila sumnju u regularnost izbora i organizovala dva protesta na ulicama Banjaluke.