Superćelijska oluja u Srbiji: Nastradalo dete (12) u Novom Sadu, nevreme ostavilo pustoš (VIDEO)

Upozorenje RHMZ je na snazi, a MUP Srbije izdao je posebno saopštenje o tome kako građani da postupe ukoliko se nađu na otvorenom za vreme oluje

Dete staro 12 godina poginulo je večeras ispred zgrade u oluji koja je pogodila Novi Sad, javlja "Tanjug".

Dete je pronađeno u Ulici Vuka Mandušića, na Slanoj bari, saznaje portal "021".

Prema navodima ovog portala, Hitna pomoć je pokušala reanimaciju, a smrt je konstatovana u 21.45 sati.

Superćelijska oluja, koja je prvo opustošila Sloveniju, a potom prešla preko Hrvatske, stigla je tokom popodnevnih sati u Srbiju i ponovo paralisala život više gradova u Srbiji.

Veliko nevreme zahvatilo je oko 19.30 časova Novi Sad i spustilo se južno ka Beogradu, a u manjem delu grada nema struje, dok snažan vetar obara sve pred sobom, ali zasad nema izveštaja o šteti jer je nevreme još u toku.

Na Beogradskom keju, preko puta Doma vojske, u Novom Sadu drvo je palo na trafiku.

Pripadnici Sektora za vanredne situacije MUP spasili su večeras pet osoba, od toga dvoje dece.

Kako je javio "Blic", pripadnici sektora spasili su jednu ženu iz kioska na Beogradskom Keju u Novom Sadu na koji je palo drvo.

Zarobljena žena je izvučena i predata ekipama Hitne medicinske pomoći.

Takođe, vatrogasci-spasioci iz Novog Sada spasili su još četiri osobe, od čega dvoje dece iz taksi vozila na koje je palo drvo u Bulevaru Mihajla Pupina.

Na društvenim mrežama korisnici postavljaju video snimke oluje koja ljulja drveće, saobraćajne znakove, prevrće sve što joj se nađe na putu.

Građani u Novom Sadu prijavili su da je na zgradu u Ulici Veselina Masleše pao kran, ali da, na sreću, nema povređenih.

Beogradski mediji javljaju da su u Novom Sadu pala dva krana.

Nevreme se spustilo i do Beograda, a RHMZ je izdao saopštenje.

 "U naredna dva sata na području Beograda i šire okoline lokalno se očekuju jaki pljuskovi s grmljavinom, jak i olujni vetar usled čega je moguća materijalna šteta, a može biti ugrožena i bezbednost ljudi i životinja", navedeno je u upozorenju RHMZ.

Na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" je od 20.09 sati stupila na snagu zabrana snabdevanja aviona gorivom, zbog grmljavine usled najavljenih vremenskih nepogoda, saopšteno je iz pres službe beogradskog aerodroma.

Ta odluka je doneta u skladu sa odredbama Zakona o vazdušnom saobraćaju i propisanoj bezbednosnoj proceduri.

Kako se navodi u saopštenju, čim zabrana prestane, letovi nastavljaju da saobraćaju redovno, a avio-kompanije prave prioritete za snabdevanje gorivom na svojim letovima.

Mesta u Srbiji koja su prva bila na udaru oluje su severozapadni delovi zemlje, pre svega Bačka i Srem, ali su nevremenom pogođeni i gradovi u centralnoj Srbiji.

Olujno nevreme pogodilo je Suboticu, Sombor, ali i mesta u okolini gradova na severu Srbije, a korisnici društvenih mreža dele snimke kako to izgleda u njihovom mestu.

Na fotografijama i snimcima koje dele građani, vidi se da je intenzitet nevremena jak i da je ponovo došlo do čupanja drveća, ali i obilnih padavina praćenih jakim vetrom.

Meštani Šida snimili su i trenutak kada grom udara u daljini, a crni oblaci se zloslutno nadvojaju nad gradom.

Građani koji su se našli na auto-putu Zagreb-Beograd svedoče o gotovo nepostojećoj vidljivosti pri vožnji zbog jačine padavina.

Jak grad pogodio je Valjevo danas tokom popodneva. 

Upozorenje RHMZ je na snazi, a MUP Srbije izdao je posebno saopštenje o tome kako građani da postupe ukoliko se nađu na otvorenom za vreme oluje.

Ranije danas, u Italiji je zabeležen tornado, a u Sloveniji i Hrvatskoj bilo je prisutno snažno nevreme koje je čupalo stabla.

U Rijeci je još jedan kran srušen usled jakog nevremena.