Škola srpskog jezika u Đevrskama u Dalmaciji: Deca čuvaju iskru srpstva

"Učimo ih srpski jezik i književnost, geografiju, istoriju, učimo ih običajima, tradiciji. Da znaju da su deo srpskog nacionalnog korpusa", istakao je predsednik Udruženja "Naša kuća" u Đevrskama i inicijator Kreativne škole srpskog jezika

Jovan, David, Angelina, Irina, Matea, Iris, Bojan, Mihael – samo su neka od imena 36 malih Srba koji svake subote dolaze u svoju školu srpskog jezika. Najmlađa Irina Rončević ima pet godina, a najstarija Matea Petrović sedamnaest. Đaci su iz Kistanja, Kolašca, Nunića, Varivoda, Macura, Bribira, čak i iz 25 kilometara udaljenog Skradina. Po neke od njih odlazi mini-bus koji su dobili na poklon od ljudi iz Srbije, pišu "Večernje novosti".

"Dolazim redovno od početka, od prvog časa koji smo imali pre dve godine. Mnogo nam je lepo. Družimo se, učimo ćirilicu, srpski književnost, istoriju, tradiciju. Često pripremamo i prezentacije o srpskim pesnicima i piscima. Meni je važno da to sve znam, da što više naučim o kulturi svog naroda", izjavila je 15-godišnja Iris Dragaš.

Prvi čas u Kreativnoj školi srpskog jezika održan je 2021. godine ispred zgrade nekadašnje osmoletke "Sava Ležaić" u Đevrskama, koju je pre rata pohađalo stotine đaka, a potom je porušena za vreme "Oluje" i nije obnovljena.

"Tako smo hteli, to je bio naš simboličan gest i poruka. Nastavu smo počeli u mojoj kući, u jednoj sobi. Kako je više dece dolazilo, postajalo je sve tesnije, pa smo se setili da u parohijskom domu, gde na spratu živi sveštenik s porodicom, ima nedovršeno prizemlje. On se složio s predlogom da taj prostor sredimo, a dobili smo i blagoslov vladike dalmatinskog Nikodima", izjavio je Sava Vojnović (32), predsednik Udruženja "Naša kuća" u Đevrskama, na čiju inicijativu je i osnovana Kreativna škola srpskog jezika.

Dodaje da se deca lako združe i brže uče. Žele da znaju što više o svojoj istoriji i kulturi.

"Mi im upravo to dajemo: srpski jezik i književnost, geografiju, istoriju, učimo ih običajima, tradiciji. Da znaju da su deo srpskog nacionalnog korpusa. Ne da srbuju nego da budu ponosni što su Srbi isto kao što su to naši sunarodnici bilo gde u svetu, poštujući zakone države u kojoj živimo", istakao je Vojnović.

Za nekoliko dana, 28. jula, tridesetoro školaraca putuje u kamp u Aranđelovac, gde će se baviti sportom, ali i obići Bukulju, Oplenac i nekoliko muzeja. Neki od njih prvi put će putovati van Hrvatske.

"Od Ministarstva prosvete Srbije dobijamo pomoć preko konkursa, i dobijeni novac koristimo za opremanje učionice i nabavku učila", dodao je Vojnović.

Đevrske danas imaju oko 200 stanovnika, sa okolinom oko 400 i gotovo svi su Srbi, a pre građanskog rata devedesetih bilo ih je četiri puta više.