Zečević: Naoružava se kosovska vojska, Turska se velikim koracima vraća na Balkan

"Uskoro ćemo se vratiti u 19. vek kada je Turska praktično imala trupe na Balkanu i uticala presudno na balkansku politiku", istakao je Slobodan Zečević

Sve što se dogodilo na KiM je posledica delovanja administracije premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija, koji Srbima želi jasno da stavi do znanja da im nije mesto na Kosmetu, smatra Slobodan Zečević iz Instituta za evropske studije.

"Srbe i dalje hapse na KiM, Kurtijeva privremena administracija vrši pritisak na Srbe u smislu da je krajnji cilj da stvori nesigurnost kod tih ljudi, da ih iseli s Kosova. Što se tiče EU i Kfora, odnosno NATO-a koji je na terenu, oni i dalje ne povlače dovoljno energične poteze koji bi ih odvratili od takve politike", rekao je Zečević za RTS.

Komentarišući pozive iz Evropske unije da obe strane smire tenzije, zapitao se čime Srbi na Kosovu doprinose eskalaciji stanja.

"Oni apsolutno ne doprinose eskalaciji stanja. Sve što se dogodilo na Kosovu je posledica delovanja Kurtijeve administracije. Oni stalno izmišljaju neke nove mere. Sada zabranjuju gradnju univerziteta, socijalnih stanova, pa onda hapse ljude, pa ih puštaju, pa hapse druge, a ove koji su pustili zamenjuju neki drugi", kaže Zečević.

Kurtijev cilj – Kosovo bez Srba

Prema njegovim rečima, specijalne jedinice kosovske policije i dalje su tu.

"Kurti je napravio baze na severu Kosova, što ne bi smeo da radi. Naoružava se neka vrsta vojske Kosova. Turska u tome učestvuje – izgleda da se velikim koracima vraća na Balkan i uskoro ćemo se vratiti u 19. vek kada je Turska praktično imala trupe na Balkanu i uticala presudno na balkansku politiku", istakao je Zečević.

Upitan zašto Kurti ne menja politiku (nasilja) i ne obazire se na zapadne sankcije Prištini, rekao je – jer misli da na taj način poručuje Srbima da im nije mesto na Kosovu.

"To je njegova ideja. I veruje da će taj narod polako početi da prelazi na administrativnu teritoriju uže Srbije. Misli da su sankcije slabe i prolazne i da će proći, dok će on ostvariti dugoročni cilj, kao što je Hrvatska ostvarila dugoročni cilj da Srba nema na teritoriji Hrvatske. Tako i on mašta da neće biti Srba na teritoriji današnjeg tzv. Kosova. Kao što muslimani u Bosni maštaju da neće biti više Srba u Bosni i Hercegovini", ukazao je Zečević. 

Dodao je i da ne treba zaboraviti da je politički cilj SAD i EU nezavisno Kosovo, pa da s tim u vezi treba i gledati na "pretnje" upućene Kurtiju sa Zapada – oni neće ići toliko daleko da ga u potpunosti osude i da se distanciraju od tvorevine zvane "Kosovo".

Ne treba zaboraviti da je "Kosovo" zapadni projekat

"Oni misle da će zamazati oči Zapadu i da će ih prevariti. I da kažu, pa evo, mi smo 25 odsto smanjili broj policajca i tim smo završili. I možete da nam ukinete sankcije. A u suštini vrše pritisak na stanovništvo, hapse Srbe", dodaje Zečević.

Stručnjak Instituta za evropske studije smatra i da Beograd treba da kaže Briselu da nismo odgovorni za ovu situaciju.

"Ne možete da uslovljavate evropski put Srbije time što Priština krši Briselski sporazum, odnosno što ga ne sprovodi i što doprinosi podizanju tenzije. Treba to da kažemo i Evropskoj komisiji i institucijama Evropskog parlamenta, svim institucijama Evropske unije. Nismo odgovorni za ovo što se događa, prema tome, nemojte da dalje uslovljavate otvaranje poglavlja time što Priština krši dogovor", zaključio je Zečević.