Srbija i Balkan

Vučević: Helez traži zamišljenog neprijatelja na čelu Srbije

Srpski ministar odbrane odgovorio je sarajevskom kolegi koji je ranije pretio Vučiću
Vučević: Helez traži zamišljenog neprijatelja na čelu Srbije© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIĆ/ nr

Koliko je pristojan dok psuje majku Miloradu Dodiku, toliko je ministar odbrane BiH Zukan Helez i hrabar dok preko sarajevskih medija šalje preteće poruke predsedniku Aleksandru Vučiću, ističe srpski ministar odbrane Miloš Vučević.

Izgleda, dodaje on, da je Bosna i Hercegovina isuviše mala za takvog junaka kao što je Helez, pa svog zamišljenog neprijatelja on mora da traži i na samom čelu Republike Srbije, koja pak ničim ne ugrožava prijateljske i dobrosusedske odnose sa BiH.

"Uz svu tiradu besmislica koju ovoga puta nismo mogli da ignorišemo, Zukan Helez nije posvetio nijednu reč dobroj i sadržajnoj saradnji oružanih snaga Srbije i BiH, pre svega u vojno-obrazovnoj, ali i u drugim oblastima. Siguran sam u to da će takva dobra saradnja biti nastavljena, pa i unapređena u vremenu koje je pred nama, uprkos negativnoj retorici jednog od tri čelnika Ministarstva odbrane BiH", zaključuje ministar.

Helez je, inače, u intervjuu za agenciju "Anadolija" predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću zapretio zbog izjave da je Republika Srpska država. Evocirao je uspomene o ratu uz poziv Vučiću i Dodiku "da se urazume", i pretnju - "da je lako zapaliti fitilj".

"Poručujem mu da ako on nastavi tako da radi, da ću biti prisiljen da komuniciram sa Vojvodinom, Sandžakom, sa Preševskom dolinom. Je li to način rada? Srbija je u većim problemima nego Bosna i Hercegovina. Pozivam srbijanskog predsednika Vučića da radi u skladu sa Ustavom i da se prema Bosni i Hercegovini ponaša kao prema suverenoj državi, što ona i jeste, međunarodno priznatoj. Jer, lako je zapaliti fitilj. To je najlakše", istakao je on.

image