Srbija i Balkan

Srpska deca iz Slovenije, Hrvatske i BiH čestitala rođendan patrijarhu Porfiriju (VIDEO)

Patrijarh im je poručio da se raduje što su došli danas u Beograd i naročito, u Hram Svetog Save

Rođendan patrijarhu Srpske pravoslavne crkve (SPC) Porfiriju čestitala je danas grupa srpske dece, osnovaca iz Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine tokom posete Hramu Svetog Save u Beogradu.

Patrijarh im je poručio da se raduje što su došli danas u Beograd i naročito, u Hram Svetog Save.

"Hvala svima na poklonima, neka vam Bog uzvrati hiljadu puta više. Svaki dar je simbol koji u sebi krije raspoloženje i ljubav onog koji daruje. Otuda, uz zahvalnost na poklonima, za mene danas najveći dar je što ste vi danas ovde, u Hramu Svetog Save, i što svi znate da je Sveti Sava rodio svakog od nas", poručio je patrijarh deci.

Dodao je da su rođendani dobri povodi da se srećemo, da se vidimo, da se radujemo, ali i da su najbolji mogući trenutak da shvatimo da nismo samo biološki rođeni, da smo bića koja su rođena da se neprestano duhovno rađaju i obnavljaju.

"Tako da naš biološki život, naše biološko postojanje, ima i svoj smisao i svoju lepotu i punoću samo onda kada smo i duhovno živi i kada se duhovno rađamo, a duhovno se rađamo, duhovno smo živi kada se krstimo u ime Svete trojice, i onda, kada čitav naš život, bez obzira šta radimo, jeste molitva. To znači da nije molitva samo kada dođemo u hram i kada se molimo za naše bližnje, mamu, tatu, brata, sestru, komšije, drugove, drugarice, sebe", rekao je patrijarh.

Dodao je da molitva nije samo onda kada kažemo: "Gospode, pomiluj", nego to treba da bude početak i kraj svega što činimo u životu.

"Molitva treba da bude i jeste da smo ispunjeni lepotom, radošću, ljubavlju. Sve to jeste molitva. Kada sve činimo započinjemo i završavamo molitvom i kada sve činimo u slavu Božju. Ako nešto darujemo onoga koga volimo i to treba da bude u slavu Božju, čak i onda kada smo nezadovoljni, tužni i neraspoloženi, kada se setimo Boga i ako, bez obzira na to kako nam je, kažemo "Slava ti, Bože", onda i to postaje molitva. Time naš život pretvaramo u duhovnu realnosti", rekao je poglavar SPC deci.

Istakao je da se raduje što su mu deca iz Slovenije, Hrvatske i BiH došla u goste.

"Radujem se što mi vi, u slavu Božju, došli u goste, i što ste, pored darova koje ste mi doneli, obdaren sam, pre svega, vašim prisustvom i molim vas da se molite, kako za mene, tako i za čitav svet, da bude mira i ljubavi za svu našu braću pravoslavne Srbe, a mi, ja i sve vladike ovde, zauvek ćemo vas imati u molitvama. Da ste blagosloveni, dobrodošli", poručio je patrijarh.

Deca iz Drvara poklonila su patrijarhu sliku Hrama Svetog Save iz njihovog mesta, pošto samo Drvar i Beograd imaju hramove Svetog Save, zatim je poglavaru SPC poklonjen paket sa domaćim proizvodima od drenjine iz Drvara, sa porukom da bude zdrav kao dren i da živi još mnogo godina.

image