Srbija i Balkan

Nepogode iz Hrvatske i BiH stigle u Srbiju, grad naneo štetu u više opština

Jako olujno nevreme zahvatilo je gotovo celu Srbiju, a RHMZ je objavio da se očekuju intenzivni pljuskovi sa grmljavinom praćeni olujnim vetrom
Nepogode iz Hrvatske i BiH stigle u Srbiju, grad naneo štetu u više opština© Tanjug/ STA/ Deniel Novakovic

Grmljavinsko nevreme sa područja Slavonije i Bosne i Hercegovine zahvatilo je tokom večeri Bačku, Srem, Zapadnu Srbiju, deo Beograda.

Krupan grad i olujni udari vetra već su danas naneli veliku štetu u opštinama širom Srbije.

Vanredna situacija na snazi u Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, Šidu, Rumi, Irigu i Sečnju.

Na području Šumadije, Pomoravlja i Braničevskog okruga bilo je intenzivnih pljuskova sa grmljavinom i gradom koji se premeštaju ka istoku, tako da se intenzivni pljuskovi sa grmljavinom i gradom očekuju na području istočne Srbije.

Grmljavinsko nevreme sa područja Slavonije i Bosne i Hercegovine već je prošlo Bačku, Srem i zapadnu Srbiju.

Hidrometeorološki zavod Srbije ne očekuje jake oluje tokom noći.

Apel EPS-a

Nakon što su dve osobe poginule od strujnog udara sinoć, Elektrodistribucija Srbije apelovala je na građane da obrate pažnju na pokvarene i pokidane provodnike nadzemne elektroenergetske mreže koji se, usled dejstva jakog nevremena, nalaze na zemlji, rastinju ili objektima, jer još uvek mogu da budu pod naponom i opasni po život.

Takođe se apeluje da, ukoliko građani primete takve ili druge slične situacije, odmah o tome obaveste lokalnu Elektrodistribuciju, navedeno je  u saopštenju Elektrodistribucije Srbije.

Kako se dodaje, imajući u vidu najavu novog nevremena, kao i obim i stepen oštećenja nadzemne ektroenergetske mreže u pojedinim opštinama, građani se mole i za strpljenje jer su svi kapaciteti Elektrodistribucije Srbije angažovani 24 sata dnevno na otklanjanju kvarova.

  • 22. jul 2023 • 21:51

    21:51

    Grad je večeras pričinio štetu i u opštini Požega

    Grad je večeras pričinio štetu i u opštini Požega. Najviše je stradalo selo Roge, u kojem su, prema rečima predsednika opštine, stradali crepovi praktično na objektima u celom selu.

  • 21:32

    Na beogradskom aerodromu snazi zabrana snabdevanja gorivom zbog grmljavine

    Zbog grmljavine usled najavljenih vremenskih nepogoda, na beogradskom aerodromu je od 21 časa aktuelna zabrana snabdevanja aviona gorivom, u skladu sa odredbama Zakona o vazdušnom saobraćaju i propisanoj bezbednosnoj proceduri, saopšteno je sa aerodroma "Nikola Tesla".

    "Napominjemo da ovo ne znači da je aerodrom zatvoren za saobraćaj", navodi se u saopštenju.

    Kada vremenski uslovi dozvole, zabrana snabdevanja gorivom će biti stavljena van snage, a letovi će nastaviti da saobraćaju redovno, dok avio-kompanije prave prioritete za snabdevanje gorivom na svojim letovima.

  • 19:58

    Nevreme poharalo Arilje

    Strahovito nevreme tokom popodnevnih sati pogodilo je teritoriju opštine Arilje, jak i krupan grad načinio je ogromnu štetu u selima Trešnjevica, Stupčevići, Mirosaljci, Bogojevići, Severevo i jedan deo sela Kruščica. Ogromna materijlna šteta načinjena je u malinjacima, po kojima je ovaj kraj prepoznatljiv.

    - Ovo je katastrofa šta nas je snašlo u jeku berbe, krupne ledenice su sve uništile. Maline, kupine sve je otišlo. Skoro da nema grančice koju nije polomilo, uništena je i sorta polka koja tek treba da dođe na rod. Očaj i tuga, eto samo to možemo da kažemo, rekli su za agenciju RINA meštani sela Trešnjevica, prenosi "Telegraf".

  • 19:37

    Grmljavinski sistem ide ka Banatu i Vršcu

    U nastavku večeri grmljavinski sistem premeštaće se i preko južnih delova Banata, a na svom putu ka Rumuniji pogodiće i šire područje Vršca.

    Još jedan grmljavinski sistem formirao se pred kraj dana iznad Tare i kreće se prema Užicu, Požegi i Čačku. Lokalni i pljuskovi sa grmljavino očekuju se ponegde i u centralnim predelima Srbije i u centralnom delu Velikog Pomoravlja, prenosi "Telegraf".

    Na ovom području očekuju se veoma obilni pljuskovi i jaka grmljavina, lokalno i grad.

  • 19:22

    Nevreme napravilo haos u Nišu

    Jako nevreme zahvatilo je ovog popodneva Niš sa okolinom, a na snimcima objavljenim na društvenim mrežama, vidi se da i tamo pada jaki grad i da su se ulice zabelele, dok su neke poplavljene, prenosi "Blic".

  • 17:54

    Grad pao i u Kruševcu i u Aleksincu

    Nevreme na koje je RHMZ upozorio je već stiglo u Srbiju, a na udaru su se našli pored Čačka i Kraljeva našli i Kruševac i Aleksinac, gde je pao grad ispraćen jakim vetrom, prenose "Novosti".

  • 17:42

    Grad tukao kod Kraljeva (VIDEO)

    Kraljevo je danas posle podne pogodilo jako nevreme, tokom kojeg je krupan grad izazvao značajnu materijalnu štetu.

    Grad je padao oko pet minuta u kontinuitetu.

    Prvo je krenuo jak vetar, posle kiša, a onda i krupan grad, kakav se u Kraljevu ne pamti poslednjih par godina.

    Velika je šteta na usevima, posebno kod onih koji se bave proizvodnjom maline koja je u jeku berbe, prenosi Tanjug.

    Ledenice koje su padale sa neba, zabelele su ceo grad, ali i izazvale veliku materijalnu štetu. 

    Od količine grada koji neumorno padao, dvorišta su se zabelela kao da je padao sneg.

    Grad je oštetio krovove kuća i objekata u kraljevačkim selima, ali i probleme u saobraćaju i lomio šoferke na automobilima.

    Krupan grad naneo je veliku štetu pre svega poljoprivrednim usevima, a ponovo su najviše stradali Oplanići, Grdica, Miločaj, Obrva, ali i deo grada gde su najviše uništeni automobili.

  • 17:38

    Jako nevreme pogodilo Čačak: Padao grad veličine jajeta

    Jako olujno nevreme praćeno gradom nešto posle 16 časova pogodilo je teritoriju grada Čačka, ovoga puta na udaru su bila kablarska sela, ali i sela u podnožju planine Jelice - Ježevica, Viljuša, Vapa, Zablaće, Trnava.  Krupan grad naneo je veliku štetu pre svega poljoprivrednim usevima.

    "Grad veličine kokošijeg jajeta padao je nekih pet minuta u kontinuitetu, oluja je krenula odjednom čitav dan su meteorolozi najavljivali, ali smo se nadali da će nas preskočiti. Prvo je krenuo jak vetar, posle kiša, a onda i krupan grad koji ovako nije padao sigurno poslednjih par godina. Velika je šteta na usevima, posebno kod onih koji se bave proizvodnjom maline koja je u jeku berbe", kažu meštani čačanskog sela Ježevica, prenosi Tanjug.

    Ni ovoga puta jako nevreme nije zaobišlo ni kablarsko selo Rošce.

    "Ponovo nas je zahvatilo jako nevreme, padao je grad veličine trešnje koji je napravio štetu, najviše na kukuruzu. Ovoga puta nam nije nestajala struja", kaže Milica iz kablarskog sela Rošci.

     

  • 17:06

    MUP izdao hitno upozorenje

    Sektor za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova, na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda na današnje vremenske nepogode, danas je ponovo apelovalo na građane da se tokom nevremena pridržavaju mera, bilo da se nalaze na otvorenom ili zatvorenom prostoru.

    "Ako se građani nalaze u zatvorenom prostoru za vreme oluje, potrebno je da obezbede sve objekte koji mogu da odlete usled jakog vetra ili obilne kiše i izazovu materijalnu štetu ili povrede građane. Takođe, potrebno je obezbediti i prozore i spoljna vrata i zatvoriti sva unutrašnja vrata, kao i izbegavati kontakt sa kuhinjskim i kupatilskim slavinama, radijatorima i drugim metalnim predmetima, budući da su dobri provodnici", ističe se u saopštenju.

    Kako se navodi, ukoliko se građani tokom nevremena nađu na otvorenom, potrebno je da se sklone od bilo kakvih visokih struktura (jarbola, stubova, tornjeva) i imaju u vidu da je sigurno rastojanje od tih struktura jednako njihovoj visini.

    Takođe, važno je izbegavati visoke konstrukcije, visoko drveće, ograde, telefonske kablove i električne vodove. Potrebno je pronaći zaklon u zgradi ili u automobilu, a ako to nije moguće, sesti na zemlju i izbegavati stajanje u blizini zgrada ili automobila u koje se ne može ući kao u zaklon.

    Građani, ukoliko se nađu u šumi, zaštitu treba da potraže ispod grana niskog drveća, a nikako ispod visokog drveća na otvorenom prostoru. Potrebno je ući u šumu i izbegavati granicu između šume i otvorenog prostora, otvorena polja, vrhove brda i planina, obale, jarkove ili druga vlažna mesta. Ne treba prelaziti preko vode, niti plivati.

    "Ne preporučuje se držanje kišobrana niti drugih metalnih provodnih predmeta u rukama (štapova za golf, štapova za pecanje i slično) i treba izbegavati blizinu metalnih objekata, bicikala, opreme za kampovanje i slično. Ne treba stajati uspravno, već čučati ili se makar sagnuti, ne dodirujući zemlju rukama, a ako ste u grupi držati rastojanje od pet metara između sebe", piše u upozorenju, prenosi Tanjug.

    Ukoliko se nađu u automobilu za vreme jake oluje, potrebno je zaustaviti automobil pored puta dalje od elektrovodova i drveća koje može pasti na automobil, ostati u automobilu i upaliti poziciona svetla dok ne prođe oluja, zatvoriti prozore i ne dodirivati metalne predmete u automobilu i izbegavati poplavljene puteve.

    "Posebno napominjemo da po završetku olujnog nevremena građani, ukoliko primete kvarove na elektrosnabdevanju kao što su prekinuti kablovi i slično, odmah kontaktiraju nadležne službe u cilju otklanjanja posledica olujnog nevremena. Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova i danas pružaju svu potrebnu pomoć našim građanima u otklanjanju posledica nevremena i ostaće na terenu jer su tokom današnjeg dana najavljene nove padavine", ističe se u saopštenju.

     

image