Srbija i Balkan

Priština nastavlja da zastrašuje: Optužnica za ratne zločine protiv Srbina koji bi da vrati imovinu

Duško Arsić je, zbog uzurpacije imovine na KiM, podneo tužbu sudu 20. septembra 2021. godine, a samo tri dana kasnije pojavio se "svedok" koji ga je prijavio za navodne ratne zločine
Priština nastavlja da zastrašuje: Optužnica za ratne zločine protiv Srbina koji bi da vrati imovinuGettyimages.ru © Photo by Ferdi Limani/Getty Images

Specijalno tužilaštvo u Prištini podiglo je optužnicu protiv Duška Arsića, zbog sumnje da je navodno počinio ratne zločine protiv civilnog stanovništva tokom 1999. godine. Arsić je uhapšen 8. decembra prošle godine na punktu Jarinje nakon što je pokušao da reši problem uzurpirane imovine u selu Matičane kod Prištine.

U optužnici Osnovnom sudu u Prištini, Specijalno tužilaštvo je saopštilo da "postoji osnovana sumnja da je okrivljeni Arsić u dosluhu sa drugim pripadnicima srpske policije i paravojnih grupa, od januara do juna 1999. godine, najpre učestvovao u prinudnom proterivanju i raseljavanju građana Prištine i okoline, zatim pljačkanju i paljenju kuća Albanaca", prenosi "Kosovo onlajn".

Inače, Arsić je zbog uzurpacije imovine na KiM podneo tužbu sudu 20. septembra prošle godine, a samo tri dana kasnije pojavljuje se "svedok" koji daje izjavu policiji o njegovim navodnim ratnim zločinima.

Završio u zatvoru jer je Srbin

Arsić je svojevremeno odgovarajući na pitanja tužiteljke Durine Hamiti rekao da se nalazi u pritvoru zbog svoje imovine koja je nelegalno prodata, a njegova advokatica Jovana Filipović naglasila je da on ne može da mrzi albanski narod budući da je bio oženjen Albankom.

"Zaglavio sam u zatvoru zbog svoje zemlje", kazao je Arsić pred sudom.  

Istakao je da njegovi pokojni otac Božidar i stric Tomislav nikoga nisu ovlastili za prodaju imovine, ali da je ta imovina otuđena na osnovu falsikovane dokumentacije što je saznao 2012. godine.

Duško Arsić je uhapšen 8. decembra prošle godine na punktu Jarinje i od tada je u pritvoru. Priveden je nakon što je došao da reši probleme oko uzurpirane imovine od 132 metara kvadratna u selu Matičane kraj Prištine u prisustvu dvoje maloletne dece.

Arsić je podneo krivičnu prijavu zbog falsifikovanja dokumentacije još 2014. godine.

Kako je potvrdio pred sudom, u kupoprodajnom ugovoru je falsifikovan potpis njegovog oca. Naveo je da se njegov otac nikada nije potpisivao latinicom, a da se na fotografiji koja je deo predmeta nalazi neka druga osoba, a ne on. Kazao je i da otac i stric uopšte nisu znali za postojanje kuporpodajnog ugovora.

Arsić koji je inače geometar po struci je prošle godine u septembru podneo tužbu za utvrđivanje ništavosti ugovora, da bi tri dana kasnije protiv njega bila podneta prijava za navodne ratne zločine.

Visoki Dečani: Lažna optužba protiv Arsića jedan od načina da se spreči povratak Srba na Kosovo

Bratstvo manastira Visoki Dečani saopštilo je povodom slučaja Duška Arsića u martu da su lažne optužbe samo jedan od načina da se spreči povratak Srba na Kosovo i Metohiju.

"Jedan od načina obeshrabrivanja i sprečavanja Srba da se vrate na Kosovo i Metohiju i povrate svoju imovinu su lažne optužbe za ratne zločine. Dovoljno je da uzurpator imovine optuži vlasnika za nju i da on završi u pritvoru. i na sudu. Naravno, za lažnu optužbu niko ne odgovara", objavili su iz Visokih Dečana.

 

image