Srbija i Balkan

Zločin za koji niko nije odgovarao: 31 godina od masakra nad Srbima u Fočanskoj Jabuci

Najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji dečak Novo Elez
Zločin za koji niko nije odgovarao: 31 godina od masakra nad Srbima u Fočanskoj  JabuciGetty © Kael Alford/Newsmakers

U Foči se danas obeležava  31. godišnjica zločina u Fočanskoj Jabuci, kada je muslimanska vojska iz Goražda na kućnom pragu svirepo ubila 43 srpska civila i vojnika, a najmlađa žrtva bio je trinaestogodišnji dečak Novo Elez.

Na Gradskom groblju Božovac u Foči, gde su nakon egzodusa preostalih Srba iz Jabuke preneseni posmrtni ostaci služen je pomen, položeno cveće i upaljene sveće.

U zoru 23. jula 1992. godine pripadnici tzv. Armije BiH iz Goražda napali su šire područje Jabuke a milosti nije bilo za slepe i nepokretne starice, devojke i decu, koje su ubijali i palili u njihovim kućama.

Zapaljeno je i uništeno 18 srpskih sela na području od Stoca do Jahorine, a pripadnici muslimanske vojske su opljačkali, minirali i srušili pravoslavnu Crkvu Preobraženja Gospodnjeg. Od crkve je ostalo sačuvano samo zvono koje su srpski borci sačuvali i transportovali u Foču i koje je tek 2005. godine opet zazvonilo u Jabuci sa novoizgrađene crkve gde se na spomeniku u porti nalaze imena stradalih.

Prema izjavama svedoka, zločinci su lomili ikone, čupali krstove, uništavali svete predmete, a oštećeni su srpsko pravoslavno groblje kao i spomen kosturnica žrtvama iz Prvog i Drugog svetskog rata.

Za ovaj zločin, kao i za mnoge druge nad Srbima na prostoru bivše Jugoslavije, niko nije odgovarao.

Linta: Nema pravde za srpske žrtve pred institucijama BiH

Predsednik Saveza Srba iz regiona Miodrag Linta istakao je danas da je obaveza svih da se uvek sećaju 43 srpske žrtve iz fočanskog sela Jabuka koje su stradale u zoru 23. jula 1992. godine, kao i da govore o njima.

Linta ističe da ni posle 31 godinu Tužilaštvo BiH nije podiglo optužnicu za masovni zločin u Jabuci.

"Reč je o jednom od brojnih dokaza da nema pravde za srpske žrtve pred insitucijama BiH, a da pravosuđe BiH nije nezavisno i nepristrasno, već je u funkciji bošnjačke ratne politike", naveo je Linta.

Predsednik Saveza Srba iz regiona je naglasio da je cilj pravosuđa u Sarajevu da se opravda lažni narativ da su Srbi agresori i zločinci, a Bošnjaci oslobodioci i žrtve.

"Bez utvrđivanja istine o karakteru rata, procesuiranja odgovornih za zločine i poštovanja svih žrtava nije moguće uspostavljanje poverenja i pomirenje u BiH", ukazuje se u saopštenju.

image