Srbija i Balkan

Kurti više ne krije da pravi vojsku na Kosovu i Metohiji: Branićemo se od moguće srpske agresije

Priština više ne krije da otvoreno krši i Rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija i Kumanovski sporazum
Kurti više ne krije da pravi vojsku na Kosovu i Metohiji: Branićemo se od moguće srpske agresijeGetty © Omer Messinger

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je da Priština ima svoju vojsku, iako je to protivno svim međunarodnim sporazumima po kojima samo međunarodne vojne snage mogu biti prisutne na Kosovu i Metohiji.

Time se otvoreno krše i Rezolucija 1244 Ujedinjenih nacija i Kumanovski sporazum.

Kurti je u intervjuu za zagrebački "Večernji list" rekao da je prošlo dosta vremena otkad je Priština pokrenula inicijativu za opremanje "svoje vojske dronovima 'bajraktar'".

"Postigli smo uspešan dogovor i ugovor sa Turskom i platili dronove. Kada smo ih dobili, javio sam našim građanima, nisam hteo to da uradim dok svi dronovi, koje smo kupili, ne stignu na Kosovo. Dakle, dosta se pričalo o nabavci dronova sa Kosova, ali ja to nisam objavio sve dok na Kosovo nije stigao poslednji dron za koji smo potpisali ugovor", kaže Kurti.

Na pitanje da li može u budućnosti da se očekuje nabavka tenkova i bombardera, Kurti kaže da je udvostručen budžet za "odbranu Kosova".

"Povećali smo broj vojnika za 80 odsto. To nije da napadnete nekoga, već da se uspešno odbranite. Znate, oko naše granice sa Srbijom postoje ofanzivne baze srpske vojske i vojne policije, ukupno 48, i moramo biti oprezni i odgovorni. Dakle, potrebna nam je dobro opremljena vojska koja će uspešno braniti Kosovo od moguće srpske agresije", kaže Kurti.

Dodaje da uvek računa na pomoć međunarodne zajednice, ali u isto vreme, tvrdi on, Priština mora da ima i svoje snage.

"Težimo ulasku u NATO, za našu korist, ali i za naš doprinos", kaže Kurti.

Na pitanje da li se plaši da će doći do rata, Kurti odgovara da to da li će biti rata ili ne zavisi od Beograda.

"U tom smislu, situacija nije mnogo drugačija od pre tri decenije. Tu smo da budemo oprezni i jaki, ali da se nikada ne plašimo. Države koje imaju kompleks superiornosti, kada se smanje ili oslabe, postaju opasne. Opet, Srbija je u tom smislu kao Rusija. Ali njihova opasnost za nas se ne pretvara u strah od njih, već u dodatne napore za razvoj i demokratiju. Kosovo je demokratska republika, koja je prema svim međunarodnim organizacijama prva među ovih šest zemalja Zapadnog Balkana po vladavini prava i slobodi medija, ljudskim pravima i borbi protiv korupcije", rekao je Kurti.

Beograd već danima upozorava da Priština naoružava svoje Kosovske snage bezbednosti moćnim sistemima kako bi ih transformisala u vojsku Kosova.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je da je Priština osim dronova, kao donaciju Turske, dobila i druge sisteme - haubice, minobacače, protivoklopni sistem, ofanzivne sisteme.

"Oficire šalju na školovanje u NATO zemlje, imaju i zajedničke vežbe", upozorio je Vučević.

Odlukom prištinskih vlasti i donošenjem potrebnih zakona, Kosovske bezbednosne snage (KBS) su u procesu transformacije u vojsku od 2018. godine. Najavljeno je da bi taj proces trebalo da traje deset godina, kada bi po tranziciji profesionalna vojska brojala 5.000 ljudi. Zadaci KBS-a u prelaznom periodu uključuju angažovanje u kriznim situacijama i civilnu zaštitu.

Po odluci Prištine o transformaciji, Sjedinjene Američke Države su 2018. saopštile da je to "prirodno za nezavisnu zemlju", dok je NATO objavio da je ona protiv njegovih preporuka.

image