RT Balkan istražuje ko je dao signal za hapšenje Veljovića: Ruka pravde stigla do Đukanovićevog čoveka

Na vest o hapšenju najbližeg Đukanovićevog saradnika iz Uprave policije Abazović je u svom stilu poručio da je ruka pravde stigla do Veljovića. Da li će ta ruka otići dalje?

Od kadeta srpske Vojne akademije, službe u Beogradu, do ulaska u crnogorsku policiju i odbrane režima Mila Đukanovića - tako bi se mogao opisati razvojni put Veselina Veljovića, nekadašnjeg šefa Uprave policije Crne Gore i Đukanovićevog savetnika za bezbednost koji je danas uhapšen zbog sumnje da je zloupotrebio službeni položaj i učestovao u stvaranju kriminalne organizacije i krijumčarenju. 

Iako za sva zla u Crnoj Gori optužuje Srbiju, Srpsku pravoslavnu crkvu i građane Crne Gore koji se izjašnjavaju kao Srbi, Veljović nekada nije bio takvog antisrpskog opredeljenja.

Iz rodnog Mojkovca uputio se na Vojnu akademiju u Beogradu, gde je nakon završenih studija službovao dve godine u Jugoslovenskoj narodnoj armiji. Vraća se u rodnu Crnu Goru gde se zapošljava u policiji. Komandant Antiterorističke jedinice MUP-a Crne Gore postaje 1995. godine. U trenutku kada je došlo do razlaza Momira Bulatovića i Mila Đukanovića, Veljović staje na Đukanovićevu stranu, gde će ostati do danas, samo povremeno menjajući funkcije u sektoru bezbednosti.

Posle poraza Demokratske partije socijalista Mila Đukanovića na parlamentarnim izborima Veljović je napustio mesto šefa Uprave policije. Ostao je lični savetnik Đukanovića za bezbednost, ali je i tu funkciju izgubio nakon njegovog poraza na predsedničkim izborima ove godine.

Specijalno državno tužilaštvo nakon promene sastava i glavnog specijalnog tužioca krenulo je u hapšenje mnogih pripadnika crnogorskih bezbednosnih službi, ali i sudija pod sumnjom da su tokom prethodnih decenija vlasti Mila Đukanovića zloupotrebili službeni položaj i učestvovali u kriminalnim radnjama.

Među uhapšenima danas se našao i Veljović.

Nije prvi put

Iako je vest o hapšenju Veljovića odjeknula regionom, posebno imajući u vidu da je godinama bio Đukanovićev čovek od poverenja, ovo nije prvi put da su mu lisice stavljene na ruke.

On je uhapšen i na Cetinju 2021. godine, pod optužbom da je započeo napad demonstranata na policiju tokom protesta održanih zbog ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija.

Uprkos snimku na kome se vidi kako Veljović komanduje napad na svoje doskorašnje saradnike, prvostepenom odlukom je oslobođen optužbi

Specijalno državno tužilaštvo u šturom saopštenju danas navodi da je Veljović uhapšen u akciji zbog zloupotrebe službenog položaja, stvaranja kriminalne organizacije i krijumčarenja, ali se još ne zna šta se konkretno Veljoviću stavlja na teret.

Njegovo ime se prethodnih decenija vezivalo za broje afere i nerasvetljena ubistva koja su se desila tokom njegove službe, među kojima je i ubistvo glavnog urednika i osnivača lista "Dan" Duška Jovanovića. Ipak, sve je ostajalo samo na nivou neproverljivih priča.

Tokom godina njegovog upravljanja policijom prebijani su novinari koji su pisali o švercu cigareta, a bivši policijski službenik Brajuško Barajušković optužio je upravo Veljovića da je organizovao takozvane "crne trojke", grupe koje su prebijale nepodobne novinare i opozicione političare.

U vreme njegovog rukovođenja, iz Uprave policije je 2011. godine potekao falsifikovani listing telefonskih razgovora tadašnjeg premijera Igora Lukšića. Tim listingom je pokušana kompromitacija Igora Lukšića tako što se među pozivaocima našlo ime i osuđenog narkobosa Darka Šarića. Iako je Lukšić, sa mesta premijera, insistirao na efikasnoj istrazi, nikada nije otkriveno ko je falsifikovao listing.

Afera koja se zbila tokom njegovog službovanja je i takozvana "Limenka", kada je brat Mila Đukanovića Aco od države naplatio 10 miliona evra na osnovu sudske presude, jer država nije ispunila ugovor o ustupanju zemljišta koje je bilo u vlasništvu Uprave policije.

Kamp-hotel "Zlatica" u vlasništvu Vlade Crne Gore najpre je prodat privatniku za 4,7 miliona evra, pa potom otkupljen za skoro duplo veću sumu kako bi bio korišćen za obuku Specijalne antiterorističke jedinice. U istom kampu pred lokalne izbore u Mojkovcu 2013. godine Veljović je kao službenik policije držao politički govor. Potom se pravdao da je u pitanju bilo predavanje o NATO integracijama.

Sukob "Grand" i "mojkovačkog" klana

Nije tajna ni za domaću ni za stranu javnost da se već decenijama preko Crne Gore vrši šverc cigareta. U te svrhe Luka Bar koristila se sve do nedavno, kada je još uvek aktuelni premijer Dritan Abazović tražio da se skladišta u toj luci otvore, a cigarete bez akciznih markica spale.

Ovaj unosni posao šverca cigareta doveo je do podele na takozvani "Grand" i "mojkovački" klan.

Nazivi ove dve grupe nastali su po tome što su jedni rodom iz Mojkovca dok su se drugi okupljali u podgoričkom kafiću "Grand". Navodni šef ove grupe je Zoran Lazović, dugogodišnji funkcioner Agencije za nacionalnu bezbednost.

Iako su nekada bili deo vlasti, više nisu u službi, već su otišli u privatne vode. Za njih se vezuje građevinska firma "Bemaks" koja ima monopol nad državnim infrastrukturnim projektima.

U takozvanom "mojkovačkom" klanu su, navodno, bivši premijer Duško Marković i uhapšeni Veselin Veljović, obojica iz Mojkovca.

Obrt je nastao kada je Lazović imenovan da bude pomoćnik Veljoviću u policiji. Kako je tada upozoravala opozicija, bio je to potez Đukanovića da spreči Mojkovčane da nastave unosni posao šverca i prevlast nad tom granom kriminala da "Grandu".

Hapšenje naručeno spolja, a ne iz Crne Gore?

Profesor za oblast studija bezbednosti iz Crne Gore Veselin Konatar kaže za RT Balkan da hapšenje Veljovića nikako ne treba posmatrati kao izolovan slučaj i van konteksta hapšenja ostalih aktera crnogorske kriminalne hobotnice, kao i sveukupnog (geo)političkog odnosa međunarodne zajednice prema Crnoj Gori.

"Dakle, sasvim je jasno da se proces 'čišćenja' određenih političkih i kriminalnih struktura, koje ugrožavaju ne samo vitalne nacionalne interese svoje države već i međunarodne zajednice, odvija na inicijativu i pod dirigentskom palicom Zapada", tvrdi naš sagovornik.

Crnogorska policija saopštila je danas da je akciju hapšenja sprovela sa Europolom, kao i da traga za Aleksandrom Mrkićem, čije ime se vezuje za šverc cigareta.

Iako činjenice vezane za hapšenje Veljovića nisu saopštene, a shodno njegovoj ulozi u svim događanjima na prostoru Crne Gore u poslednjih 20 godina, razloga može biti više, kaže Konatar.

"Od stvaranja 'batinaških eskadrona', do zajedničkih aktivnosti sa pojedinim kriminalnim strukturama", napominje on.

Da pružaju punu podršku Specijalnom državnom tužilaštvu danas su saopštile brojne partije, a Abazović je u svom stilu izjavio da je ruka pravde stigla i do Veljovića.

Oglasila se i Demokratska partija socijalista, ocenom da su uvek podržavali rad Specijalnog državnog tužilaštva, ali tvrde da je indikativno da je Veljović uhapšen pod "nezapamćenim pritiskom Dritana Abazovića". Kako su najavili, čim bude formiran novi sastav skupštine, tražiće da to bude jedna od prvih tema skupštinske rasprave.

U Crnoj Gori se često govori da "ruci pravde" niko neće izmaći, kaže i naš sagovornik.

"Uzimajući u obzir nedostatak sveopšteg političkog i društvenog konsenzusa takve izjave za sada izgledaju veoma bledo. Ako se tome dodaju nefunkcionalne i zarobljene institucije, koordinirana opstrukcija specijalnog državnog tužioca, sasvim je iluzorno očekivati neke spektakularne rezultate", napominje Konatar.

Konatar zaključuje da će svaka temeljna analiza i istraga procesa koji su doveli do stvaranja privatne, nefunkcionalne crnogorske države i eksplozije kriminala, nedvosmisleno dovesti, direktno ili indirektno, do najznačajnijih kreatora crnogorske politike u poslednjih 30 godina, na čelu sa Đukanovićem.