Srbija i Balkan

Đurić: Kurti politički i faktički nepoželjna osoba u Vašingtonu

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković treba da doživi kao pohvalu svog rada to što mu je ekstremista Kurti zabranio da uđe na Kosovo, kaže Marko Đurić
Đurić: Kurti politički i faktički nepoželjna osoba u Vašingtonu© Milos Tesic/ATAImages

Ambasador Srbije u Sjedinjenih Američkim Državama Marko Đurić izjavio je da je premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti u političkom i faktičkom smislu nepoželjna osoba u političkom Vašingtonu jer se svojim postupcima dokazao kao "grobar Kosova kao nezavisne države".

"Šta se dešava na Balkanu nije među prioritetima američke političke javnosti, njih zanima Kina, Rusija, malo Bliski Istok... Sve ostalo što se dešava u svetu predmet je rasprava isključivo kada se pojavi u vestima", navodi Đurić.

On je dodao da njegov posao nije samo da u Vašingtonu iznosi činjenice o tome šta se dešava na severu Kosova i Metohije, već i da radi na tome da se Srbija i SAD interesno povežu kroz ekonomsku saradnju.

"Direktor vladine Kancelarije za KiM Petar Petković treba da doživi kao pohvalu svog rada to što mu je ekstremista Kurti zabranio da uđe na Kosovo. Dobro je kada vašu politiku ne odobrava ekstremista poput njega", dodaje Đurić.

On je na pitanje o sankcijama koje su SAD uvele šefu Bezbednosno informativne agencije (BIA) Aleksandru Vulinu ocenio da su one političke prirode i da je Srbija postupila umereno tražeći od Amerike da dokaže svoje tvrdnje.

"Mi smo narod koji je mnogo propatio zbog sankcija. Tražimo da ne razgovaramo jezikom sankcija, već saradnje", napominje Đurić.

image