Bisljimi: Bez ukidanja sankcija Prištini ne treba raspisivati nove izbore na severu "Kosova"

Eventualne ostavke gradonačelnika dovele bi opštine do vanrednih izbora

Zamenik premijera privremenih institucija u Prišini Besnik Bisljimi je na poručio da "Kosovo" ne bi trebalo da raspiše izbore na severu zemlje, a da se ne uklone kaznene mere koje je uvela Evropska unija, preneo je u ponedeljak "REL".

Bisljimi je rekao da čeka najavu EU o ukidanju sankcija, nakon sporazuma između tzv. Kosova i EU u Bratislavi, i povlačenja 25 odsto policijskih snaga iz opštinskih zgrada u četiri severne opštine.

Iako je ranije predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani rekla da je organizovanje izbora dozvoljeno zakonskom regulativom "Kosova" i da se tako nešto može uraditi putem peticije koju potpisuje 20 odsto građana koji se nalaze na biračkom spisku, koji mogu da pokrenu proces novih izbora, Bisljimi je rekao da nije siguran da postoji odgovarajući pravni osnov za njihovo raspisivanje.

"To je unutrašnji problem 'Kosova' za koji ne postoji saglasnost da li je dovoljno administrativno uputstvo ili je potreban zakon", rekao je Bisljimi.

Eventualne ostavke gradonačelnika dovele bi opštine do vanrednih izbora, ali prema rečima Bisljimija, vlada, predvođena Pokretom Samoopredeljenje, neće tražiti tako nešto od gradonačelnika opština Severna Mitrovica i Leposavić, koji su iz ove stranke.

Predsednici dve druge opštine, Zvečan i Zubin Potok, članovi su Demokratske partije Kosova.