Srbija i Balkan

Tropski dan u Srbiji: Najtoplije u Ćupriji - uveče nagla promena vremena, pljuskovi i grmljavina

RHMZ izdao upozorenje za područje čitave Srbije, za kraj dana na severu zemlje
Tropski dan u Srbiji: Najtoplije u Ćupriji - uveče nagla promena vremena, pljuskovi i grmljavina© FOTO TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Republički hidrometeorološki zavod Srbije izdao je sinoć upozorenje za područje Srbije na visoke temperature

I danas će biti veoma toplo, posebno u centralnoj i južnoj Srbiji gde će biti još toplije u odnosu na jučerašnji dan - od 37 do 40 stepeni Celzijusovih.

Najviša dnevna temperatura danas je u 15 časova izmerena na području Dimitrovgrada i iznosi 39 stepeni, a za stepen manje temperature izmerene su u Vranju i Leskovcu.

Trenutno najniža temperatura izmerena je u Sremskoj Mitrovici i iznosi 24 stepena Celzijusa.

Dnevna temperatura će sutra biti u padu, u većini mesta za 10 do 15 stepeni u odnosu na današnji dan i kretaće se od 22 na severu do 32 stepena na jugoistoku, saopštio je Republički hidrometeorološki zavod.

RHMZ je dao i upozorenje za područje čitave Srbije, za kraj dana na severu zemlje.

Danas se krajem dana na severu, a u sredu 26. jula i u ostalim krajevima Srbije, očekuje nagla promena vremena uz kišu, pljuskove, grmljavinu i pad temperature za 10 do 15 stepeni, navodi se na sajtu RHMZ-a.

Dodaju da se u zoni grmljavinskih razvoja očekuje i grad, kao i olujni vetar, a vetar može kratkotrajno dostizati i udare orkanske jačine veće od 28 m/s.

Nevreme je već pogodilo Sloveniju i deo Hrvatske.

Oluja je u zapadnu Sloveniju stigla iz pravca Italije, praćena jakim vetrom i gradom. Milano i okolinu jutros oko četiri sata zahvatilo je nevreme sa jakom kišom, gradom i udarima vetra od više od 100 kilometara na sat, što je drugo nevreme u roku od nešto više od 12 sati.

Na sajtu "Yr.no" vidi se da će na gradu na Nišavi biti najvrelije, prema subjektivnom osećaju ali i numerički, u 14 sati sa 39 stepeni.

Portal Accuweather za danas je najavio crveni-meteoalarm na ekstremne temperature, a za sredu i narandžasti koji upozorava na grmljavinu, kišu i jak vetar olujne jačine.

Meteo-alarm za najavljene nepogode biće na snazi u Bački, Banatu, Sremu, Beogradu i Zapadnoj Srbiji.

Slobodan Sovilj, načelnik Centra za hidrometeorološki sistem, rane najave i upozorenja RHMZ ranije je rekao da će crveni meteoalarm biti izdat zbog rizika od izbijanja šumskih požara, do kojih dovodi visoka temperatura i deficit padavina.

"U noći između utorka i srede u Bačkoj, Sremu i Banatu dolazi do novih neprilika, olujnog vetra i grada. Na severu temperatura naglo pada čak za 15 stepeni", naveo je Sovilj.

image