Srbija i Balkan

Đurić: Međunarodna pravda za Srbe nije pravda

Marko Đurić kaže da je od ključne važnosti da se nastavi pružanje podrške porodicama čiji su članovi nastradali na Kosovu i Metohiji
Đurić: Međunarodna pravda za Srbe nije pravda© Antonio Ahel/ATAImages

Ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim državama Marko Đurić ocenio je, govoreći o zločinima nad Srbima na Kosovu i Metohiji za koje niko nije odgovarao, da međunarodna pravda za Srbe nije bila pravda, već "krivda".

"Mogu da kažem da sam u svom prethodnom kapacitetu, celu jednu deceniju odlazio na obeležavanja stradanja u Starom Gracku. Oni su čvrsto uvereni da određeni ljudi imaju informacije ko je od Albanaca učestvovao u tom zločinu. Nije bilo konačnih presuda za taj zločin. Mene revoltira to što danas niko od međunarodnih predstavnika nije došao na obeležavanje tog zločina. Ovde je nesumnjivo došlo do stravičnog zločina nad nedužnim srpskim civilima", rekao je Đurić, prenosi "Kosovo onlajn".

On ističe da niko ne treba da podržava skrivanje istine o zločinima koji su se dogodili na teritoriji KiM.

"Za razliku od drugih, mi imamo hrabrosti da pričamo o zločinu koji je počinjen sa naše strane. Na Kosovu i Metohiji imate specifične emisije koje se bave zaštitom manjina i niko od njih nije našao za shodno da pokaže poštovanje žrtvama porodica. Mi želimo da se gradi jedan zdrav odnos prema nečemu strašnom. Niko ne treba da podržava skrivanje istine od nečeg takvog", dodaje Đurić.

Đurić ističe da međunarodna pravda za Srbe nije pravda i da Srbija kao ozbiljna država ne pravi nikakve političke manipulacije.

"Međunarodna pravda za Srbe nije bila pravda, već 'krivda'. Mi smo ozbiljna država koja ne pravi političke manipulacije, mi ne pravimo razliku političku, versku ni nacionalnu među žrtvama. Ja ne verujem da možemo da računamo na druge da procesuiraju druge što se tiče ovog zločina. Ratni zločini nikada ne zastarevaju", navodi Đurić.

Đurić kaže da je od ključne važnosti da se nastavi pružanje podrške porodicama čiji su članovi nastradali na KiM.

"Za pravdu moramo da se borimo kroz jedan širi kontekst. Važno je da nastavimo da pružamo podršku porodicama čiji su članovi tragično nastradali", jasan je Đurić.

On dodaje da se situacija sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem neće sama rešiti, ali da Srbija mora da sačeka bolje uslove.

"Našli smo se u okolnostima u kojima moramo snagom i odlučnošću da izdržimo i sačekamo bolje okolnosti. Bitno je da jačamo svoju političku poziciju. Sa Kurtijem se ova tema neće rešavati. Kurti je u političkom i faktičkom smislu nepoželjna osoba u Vašingtonu", ističe Đurić.

Ambasador se dotakao i odnosa Srbije i SAD i otkrio nove, lepe vesti.

"Ne treba da potcenimo ulogu i uticaj Kongresa, posebno Senat ima uticaj na spoljnu politiku. Oni i te kako utiču na uticanje američke politike i dobro je da se tamo čulo nešto dobro", navodi Đurić.

Dodaje da ima veliku sreću što služi u vremenu kada Srbija ulaže više nego ikad u odnose sa SAD.

"Srbija danas ulaže više nego ikada od 1917. godine, od kada smo prvi uspostavili misiju. Dobili smo u Vašingtonu dve prelepe zgrade, jedna je nova zgrada srpske ambasade koja je na kilometar od Bele kuće. U zgradi u kojoj je Ambasada sedeo je državni sekretar SAD. Nijedna ambasada nema tako dobru lokaciju. Otvaramo i zgradu državne rezidencije u Vašingtonu. Ono što je mnogo značajnije od fizičkih objekata je što smo udahnuli novi život srpskom narodu tamo", zaključio je Đurić.

image