Srbija i Balkan

Oglasio se Milo: Represija, NVO i šok bombe

Bivši predsednik Crne Gore iako se povukao sa čela stranke, oglasio se povodom burnih dešavanja u zemlji poslednjih dana
Oglasio se Milo: Represija, NVO i šok bombeGetty © Sean Gallup

Nakon što je uhapšen bivši šef Uprave policije Veselin Veljović i u javnost svakodnevno izlaze delovi Skaj prepiski koje svedoče o sprezi kriminala i prethodne vlasti u Crnoj Gori, oglasio se i bivši predsednik Crne Gore Milo Đukanović.

On je na Tviteru napisao da je protekle tri godine, odnosno otkad je njegova Demokratska partija socijalista izgubila vlast, "malo aktera na javnoj sceni očuvalo nezavisnost i nepristrasnost, izoštrilo kritičku misao uprkos sve učestalijim direktnim napadima nosilaca vlasti, kao što su to činili pojedine NVO, novinari, umetnici i intelektualci".

Ova izjava Đukanovića o nevladinim organizacijama je posebno zanimljiva. Naime, nakon dojave o bombi u poslovnoj zgradi nedaleko od hotela "Podgorica" policija je pronašla policijsku i vojnu opremu.

U podrumu zgrade u paketima su pronađeni panciri, zaštitne vojne maske, palice, baklje, dimne bombe, gasni pištolji i crvene majice sa državnim grbom i natpisom "Da je vječna", što je poklič pristalica Mila Đukanovića.

Prema zakonu ovu opremu mogu da nabave samo Uprava policije i vojska tokom intervencija, a nabavka za privatna lica je zabranjena.

Da bi se slučaj zataškao, javio se Podgoričanin M.M, inače bivši pripadnik Specijalne antiterorističke jedinice koji je rekao da je oprema njegova, a da je zaboravio.

Kako je rekao, šok bombe i pancir je dobio od kolega iz Mađarske, ostavio u podrumu poslovne zgrade i zaboravio da ih uzme kad je napustio službu.

Potvrđeno je da zgrada u kojoj je sporna oprema pronađena pripada kompaniji "Bemaks", bliskoj Đukanovićevom režimu, ali da prostor u njoj iznajmljuje raznim kompanijama.

Na prvom spratu sporne zgrade prostorije ima nevladina organizacija Centar za građansko obrazovanje čija izvršna direktorka je Daliborka Uljarević.

Upravo zato je Đukanović u današnju izjavu stavio i NVO sektor, za koji tvrdi da je nezavistan i da je bio kritički nastrojen, što je naravno izlišno komentarisati, jer se i ranije znalo da su te nevladine organizacije bliske njegovoj stranci.

"Možemo se saglasiti sa njihovim ocenama ili ne. Možemo i bilo bi poželjno o tome sa njima i voditi dijalog. Ali moramo, posebno ako smo nosioci državnih funkcija poštovati njihovu nezavisnost i osigurati njihovo pravo na slobodno delovanje, bez zastrašivanja i pretnji", napisao je Đukanović na Tviteru.

Pitanje je kako su neke nevladine organizacije nezavisne ako im čak i prostor u kojem su im prostorije zavisi od ljudi bliskih Đukanoviću.

Da današnja izjava Đukanovića u kojoj navodno štiti novinare i intelektualce od "zle vlasti" zvuči apsurdno, dovoljno je podsetiti se da je za vreme njegove vlasti ubijen glavni urednik novina "Dan" Duško Jovanović, a da novinari koji su pisali o švercu cigareta prebijani, za šta niko nije odgovarao.

Kao i uvek kada javnost sazna za kršenje zakona i kriminal koji bi mogao da vodi do njega, Đukanović se i ovog puta poziva na "evropske vrednosti". Zato dodaje da samo takvo crnogorsko društvo može da bude organski deo evropske porodice, te da "kritička misao odgovornu i sposobnu vlast čini boljom".

O tome koliko su zaista organizacije, novinari i umetnici na koje se Đukanović poziva bili kritički nastrojeni prema njegovoj vlasti u prethodnih 30 godina, pitanje je o kojem bi mnogo mnogo da se kaže.

Đukanović pak tvrdi da današnja vlast ne trpi kritiku.

"Na našu kolektivnu nesreću poprima oznake diktature, totalitarizma i represije. Sve pod okriljem nečije borbe za pravdu, na silu, mimo zakona i demokratskih standarda", kaže Đukanović.

Zanimljivo je da se Đukanović nije oglasio direktno povodom hapšenja Veljovića, koji je godinama bio najbliži njegov saradnik u policiji. Njemu je određeno zadržavanje do 72 sata, a istraga se vodi zbog njegove umešanosti u šverc cigareta.

Demokratska partija socijalista oglasila se juče ocenom da su uvek podržavali rad Specijalnog državnog tužilaštva, ali tvrde da je indikativno da je Veljović uhapšen pod "nezapamćenim pritiskom Dritana Abazovića". Kako su najavili, čim bude formiran novi sastav skupštine, tražiće da to bude jedna od prvih tema skupštinske rasprave.

Milatović: Crna Gora je sada neuporedivo slobodnije društvo

Na objavu Đukanovića reagovao je novi predsednik Crne Gore Jakov Milatović.

Kako kaže, bivši predsednik Crne Gore je "nostalgično podsetio na vreme 'slobode mišljenja i javno iskazane kritike'tokom njegove višedecenijske autokratske vladavine".

"Ni reč o napadima na novinare, konstruisanju afera kritički nastrojenim NVO liderima, progonu političkih neistomišljenika, hapšenjima građana zbog ostavljenih komentara na društvenim mrežama", navodi Milatović.

Dodaje da uz sve mane vlasti nakon promena 2020. godine, jedino je sigurno da je Crna Gora danas neuporedivo slobodnije društvo.

"Kreiranje povoljnog okruženja za rad civilnog sektora i medija, spremnost za otvoren dijalog i partnerstvo, mora biti misija svake vlasti, a kao predsednik Crne Gore biću prvi na braniku slobodne reči", poručio je Milatović.

image