Srbija i Balkan

Slavica Đukić Dejanović zvanično izabrana za ministarku prosvete

Mesto ministra prosvete bilo je upražnjeno nakon što je Branko Ružić podneo ostavku posle tragedije koja se desila u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu
Slavica Đukić Dejanović zvanično izabrana za ministarku prosvete© A.K./ATAImages

Slavica Đukić Dejanović izabrana je za novu ministarku prosvete. Za njeno imenovanje glasali su poslanici u Skupštini Srbije.

Od 194 poslanika, za izbor Slavice Đukić Dejanović glasalo je 149 poslanika, 40 ih je bilo protiv, a uzdržanih pet.

Đukić Dejanović je posle glasanja položila zakletvu pred poslanicima.

Mesto ministra prosvete bilo je upražnjeno nakon što je Branko Ružić podneo ostavku posle tragedije koja se desila u OŠ "Vladislav Ribnikar" u Beogradu.

Vršilac dužnosti do danas bio je njegov stranački kolega Đorđe Milićević.

Đukić Dejanović je rođena 1951.godine u Rači Kragujevačkoj.

Osnovnu i srednju školu završila je u Kragujevcu, a Medicinski fakultet, magistarske i doktorske studije, kao i specijalizaciju iz neuropsihijatrije na Medicinskom fakultetu u Beogradu.

U sedam mandata bila je poslanica u Skupštini Srbije, Saveznom parlamentu SR Jugoslavije i državne zajednice Srbije i Crne Gore.

Obavljala je funkciju predsednice Skupštine Srbije od 2008.do 2012.godine, a od 2012 do 2014.godine bila je ministarka zdravlja Srbije.

Obavljala je funkciju direktorke Kliničko bolničkog centra u Kragujevcu od 1993. do 2000. godine, a od 2014. do 2016. bila je direktorka Klinike za psihijatrijske bolesti Dr Laza Lazarević.
Bila je i ministraka bez portfelja zadužena za demografiju i populacionu politiku.

image