Seljimi: Velika američka ofanziva, kroz nekoliko nedelja važna poseta iz Bele kuće

Kadrovske promene u Vašingtonu su "pružena ruka Kosovu" da izađe iz vrtloga samoizolacije, izjavio je bivši ministar spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija

Verujem da ćemo za nekoliko nedelja imati važnu posetu iz Bele kuće na nivou s kojeg može da se pošalje jasna poruka Aljbinu Kurtiju o očekivanjima američkog predsednika Džozefa Bajdena, rekao je bivši ministar spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Petrit Seljimi. 

"Moguće je da će biti nekoliko poseta na visokom nivou na jesen ako stvari budu krenule u nesporno pozitivnom pravcu", dodao je Seljimi u intervjuu za "Albanijan post".

On je dodao i da dolazi do kadrovskih promena u Beloj kući, pa bi u septembru trebalo da bude potvrđeno imenovanje Džejmsa O'Brajena za novog pomoćnika državnog sekretara za evropska pitanja.

"Upravo je on ovih dana sankcionisao Vulina (direktora Bezbednosno-informativne agencije Srbije)i to pokazuje da imamo diplomatu sa potpunim informacijama sa Balkana i sa snagom donošenja odluka. O'Brajan je poznat na 'Kosovu', sreo sam ga nekoliko puta, ima lične prijatelje na Balkanu, posebno u Tirani i Prištini", rekao je Seljimi.

Dodao je da će kadrovske promene u Vašingtonu biti "pružena ruka Kosovu" da, kako je dodao, izađe iz vrtloga samoizolacije. 

"Vlada 'Kosova' već dve godine, pa i ranije, radi suprotno od američkih saveta. Politička hrabrost koja se u Vašingtonu očekuje od vlade ili stranke koja po prvi put kontroliše kabinet premijera, skupštinu i predsedništvo usmerena je na plan deeskalacije u tri tačke i Ohridski sporazum", istakao je Seljimi.

Bivši prištinski zvaničnik ocenio je da je za njega iznenađujuća opsesija koju Kurtijeva vlada ima prema Srbiji i Vučiću.

"Treba da da budu opsednuti onim što se dešava u Briselu i Vašingtonu, ali i prestonicama NATO", dodao je Seljimi.

Takođe, on je ocenio i da je Srbija "i dalje neprijatelj" i nepouzdan partner zapadnih centara.

Naveo je i da bi Kurti trebalo da iskoristi politički momenat na globalnoj sceni, inače bi to moglo imati teške posledice po tzv. Kosovo.

"Danas Kurti pred sobom ima Bajdenovu administraciju, sutra bi to ponovo mogao da bude predsednik Tramp. Danas ima predsednika Makrona, sutra bi lako mogla da bude predsednica Le Pen. To je poslednji put da na Zapadu ima ličnosti koje pamte i koje su imale aktivnu ulogu u nezavisnosti i svetskom priznanju 'Kosova'. Velika je i neoprostiva istorijska neodgovornost ako se sada izolujemo u međunarodnoj areni", rekao je Seljimi.