Oglasio se šef Euleksa: Ćutao na nasilje Prištine prema Srbima, a javlja se da brani Kurtija

U prištinskim medijima objavljeno je da su novi pripadnici takozvane kosovske policije dobili pretnje, a šef Euleksa odmah se oglasio da to osudi

Šef Euleksa Đovani Pjetro Barbano izrazio je zabrinutost povodom, kako je rekao, medijskih izveštaja da novi kosovski policajci iz srpske zajednice dobijaju preteće poruke.

On je putem objave na Tviteru svaku vrstu pretnje ili zastrašivanja nazvao neprihvatljivim.

"Veoma sam zabrinut zbog medijskih izveštaja u vezi sa pretećim porukama novim kosovskim policajcima iz nevećinskih zajednica. Bilo kakva vrsta zastrašivanja je neprihvatljiva, a ja naglašavam značaj da Kosovska policija odražava i predstavlja celokupno stanovništvo Kosova", napisao je Barbano.

Na severu KiM počela su da rade 74 nova policajca iz nevećinskih zajednica, od kojih su 45 Srbi.

Zamenik direktora kosovske policije za severni region Mitrovice Veton Eljšani je rekao da su ostali pripadnici romske, aškalijske, egipćanske, bošnjačke i turske zajednice.

"Na sever su došla 74 nova policajca iz zajednica, od kojih je 45 iz srpske zajednice. Dok su drugi pripadnici romske, aškalijske, egipćanske, bošnjačke, turske zajednice. Trenutno je to faza njihove interne obuke, a njihova obuka uključuje patrolu, saobraćaj, istrage itd", izjavio je Eljšani za Telegrafi, preneo je Zeri.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je juče da Beograd ima informacije da Srbi koje je Priština uhapsila bez bilo kakvih dokaza u zatvorima preživljavaju teror i maltretiranje, pa je zatražio od Euleksa da ih zaštiti. 

"Imamo značajne dojave o njihovom maltretiranju i bilo bi tragično ako bi im se bilo šta dogodilo, to bi imalo bukvalno nesagledive posledice. Molimo Euleks i međunarodnu zajednicu da reaguju i učestvuju u spasavanju života srpskih pritvorenika. Neki od njih su u pritvoru po više od godinu i po dana", naglasio je predsednik Vučić.

Povodom izjave Barbana da "Kosovska policija mora da odražava i predstavlja celokupno stanovništvo Kosova“, programska menadžerka nevladine organizacije Nova društvena inicijativa sa Kosova Milica Andrić Rakić konstatovala je da bi sada sve bilo drugačije da je prethodno rukovodstvo te misije EU prepoznalo tu istinu još u februaru 2022. godine.

Reagujući na tu Barbanovu poruku, Andrić Rakić je na Tviteru napisala:

"Mnogo bi sada bilo drugačije da je prethodno rukovodstvo Euleksa prepoznalo ovu istinu i suštinski zahtev zajednice u februaru 2022. godine, kada su specijalne jedinice policije albanske nacionalnosti bile raspoređene u oblastima kosovskih Srba".

Ona je dodala i da se nada da Euleks ima uvid u etnički sastav specijalnih jedinica (uključujući i pre izlaska Srba iz institucija) i njihovu procenu kako je to doprinelo odluci srpskih policajaca da napuste te snage.

Podsetila je i da je sve to izazvano još prošle godine zbog ilegalnog prisustva specijalnih policijskih snaga na severu koje traje mesecima.

"Uglavnom monoetničke formacije koje se sastoje od kosovskih Albanaca bile su prisutne u oblastima sa srpskom većinom uz jasno kršenje 2 člana ustava“, dodala je Andrić Rakić.