Srbija i Balkan

Dačić: Ruse u Americi i danas zovu "crveni", tako mobilišu svoje glasačko telo

Šef diplomatije Srbije otkrio da je ovih mesec dana imao veoma dinamičnu političku aktivnost u zemlji
Dačić: Ruse u Americi i danas zovu "crveni", tako mobilišu svoje glasačko telo© TANJUG/ ZORAN ŽESTIĆ

Ministar spoljnih poslova Ivica Dačić izjavio je da neki imaju želju da predstave da sve što Srbija radi ima veze sa Rusijom, da je pod ruskom rukom i kontrolom, te da kada hoće nekoga da uvrede, oni kažu da su proruski.

"U Americi i dan danas za Ruse kažu da su to crveni, a to svakako nema veze sa vlastima u Rusiji, međutim, narativ je ostao. Oni na taj način mobilišu svoje glasačko telo, predstavljajući Rusiju kao opasnost", rekao je lider SPS-a za TV Pink.

Dodao je da čak i inicijativu "Otvoreni Balkan" smatraju ruskom idejom, kao i da to nema veze sa tim.

Dinamična politička aktivnost u Srbiji

Dačić je otkrio da je ovih mesec dana veoma dinamična politička aktivnost kod nas u zemlji, da nam je gostovalo pet ministara spoljnih poslova, a uskoro dolazi i šesti.

"To nisu neke neobavezne posete, reč je o ozbiljnim temama i ozbiljnim ljudima", rekao je naš šef diplomatije i naglasio da taj kontinuitet nemaju ni neke veće zemlje od Srbije.

Naglasio je da u međunarodnoj zajednici postoje "veoma negativni komentari" o situaciji na Kosovu i Metohiji, "u vezi nezadovoljstva sa Kurtijevom politikom" i njegovim nepoštovanjem dogovora koji su postignuti u Briselu.

"Ako gledamo ocene koje dolaze iz EU, SAD i svih drugih zemalja, to su veoma negativni komentari i nezadovoljstvo Kurtijevom politikom. Cilj svega je da se stvori atmosfera nesigurnosti i straha, i da se stvore uslovi za iseljavanje Srba sa Kosova i Metohije. Upozorili smo ih da dolazimo do terena gde ima mnogo tih nagaznih mina, i da ne znamo gde se završava to minsko polje, a to se sve završavalo na verbalnim osudama i nikakve konkretne rezultate niti mera protiv Prištine nema", podvukao je Dačić.

On je kazao da "u suštini imamo jedan proces koji ide suprotno od očekivanja svih onih koji vode dijalog".

"Što se nas tiče, za nas je centralno pitanje formiranje Zajednice srpskih opština, što nikako da dođe na dnevni red", rekao je Dačić.

image