Srbija i Balkan

Dačić: Veleslalom srpske diplomatije

Ministar spoljnih poslova rekao je da Srbija želi da pronađe zajednički interes sa Zapadom, ali ne i da pusti ruku Rusije
Dačić: Veleslalom srpske diplomatije© FOTO TANJUG/ JADRANKA ILIC/

Srbija želi da nađe zajednički interes sa zapadnim zemljama i dogovor oko Kosova, ali ne može da pusti "jedinu ruku koja je drži iznad provalije" u tom pitanju, a to je Rusija, rekao je ministar spoljnih poslova Ivica Dačić u intervjuu za "Glas Amerike".

Šef srpske diplomatije rekao je da Srbija nastoji da vodi balansiranu politiku, koju je uporedio sa "veleslalom"- sportskom disciplinom u brzom skijanju.

Naveo je da prištinska strana očigledno priželjkuje određenu vrstu eskalacije kako bi Srbiju optužila da je remetilački faktor. Srpska diplomatija teži mirnom rešenju, ali ne pristaje da neko maltretira njene građane. 

Ministar Dačić smatra da pitanje članstva tzv. Kosova u Savetu Evrope verovatno neće biti na dnevnom redu sastanka Komiteta ministara te organizacije, pošto predsedavajuća Republika Irska to neće predložiti. Naredni predsedavajući komiteta je Island, sa kojim će Beograd razgovarati o tom problemu.

Na pitanje da li će Srbija uvesti sankcije Rusiji, Dačić je ukazao da se sve velike sile služe logikom svojih interesa, pa tako nastoji i srpska diplomatija. 

"Zašto velike sile Zapada insistiraju da Srbija uvede sankcije Rusiji? Zašto ne razumeju poziciju Srbije? Pa, isto tako i Rusija neće razumeti poziciju Srbije", zaključio je Dačić.

Ministar navodi da u pitanju odnosa Rusije i Ukrajine, Srbija ne može da zaobiđe svoj problem teritorijalnog integriteta. Usled toga, Srbija nastupa principijelno, protiv principa vojne intervencije, a za očuvanje principa teritorijalnog integriteta.

"I mi uvek tako glasamo bilo da je reč o Kosovu, Ukrajini, nekom drugom delu sveta. A, zapadne zemlje i Rusija selektivno gledaju na to, u jednom slučaju se pozivaju na to, u drugom slučaju rade drugačije", rekao je Dačić.

Na pitanje na osnovu čega veruje da Rusija ne bi promenila stav prema tzv. Kosovu, Dačić je ukazao da svaka velika sila koristi argumente koji joj odgovaraju.

"U ovom trenutku Rusiji odgovara da se poziva na to 'kad može Kosovo, može i Donbas'. Ali, nije samo Rusija koja će se na to pozivati, pa i Katalonija kaže - 'kad može Kosovo može i Katalonija'. Da budem iskren, i Republika Srpska može sutra da kaže 'kad može Kosovo, može i Republika Srpska'", rekao je Dačić.

Sa druge strane, Dačić navodi da će Zapad istaći da je Kosovo "sui generis" slučaj i "nemojte vi da se poredite sa Kosovom".

Na pitanje šta je to "pravedna ponuda za rešenje pitanja Kosova", Dačić je istakao da je uvek bio potpuno konkretan i praktičan, odnosno "sve dok je problem Kosova aktuelan, mi moramo da vodimo računa o onima koji podržavaju naše interese oko toga".

"Ne može ponuda biti: glasajte za sankcije Rusiji, a druga tačka - primićemo Kosovo u UN i Savet Evrope. Pa čekajte, nismo mi pali s Marsa, pa sad ne znamo da gledamo šta je naš interes", jetko je poručio šef srpske diplomatije. 

Ministar je ukazao da je zapadnim zemljama interes da Srbija bude deo zapadnog sistema, ali svojom aktuelnom politikom "guraju" Srbiju ka Rusiji. Dačić je poručio da Beograd hoće dogovor, ali da "niko ne pušta ruku kad visi nad provalijom, dok ne dobije drugu ruku".

"A koja je to druga ruka? Jer, oni hoće da pustimo tu jednu jedinu ruku koju držimo. Ja sam potpuno konkretan i praktičan, i to sam pričao i 10 godina unazad i u Vašingtonu - sve dok je problem Kosova aktuelan, mi moramo da vodimo računa o onima koji podržavaju naše interese oko toga", naglasio je Dačić.

image