Srbija i Balkan

RT Balkan analiza sastanka Dodika i Milanovića: Politička zrelost i očuvanje izvornog Dejtona

Dobra koordinacija, uvažavanje i poštovanje omogućiće i Srbima i Hrvatima ono što nam je Dejtonom zagarantovano, poručuje za RT Balkan Sanja Vulić, predsednica poslaničke grupe SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini
RT Balkan analiza sastanka Dodika i Milanovića: Politička zrelost i očuvanje izvornog Dejtona© Ured predsjednika Republike Hrvatske / Tomislav Bušljeta

Jučerašnji susret predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i predsednika Hrvatske Zorana Milanovića je dokaz da RS pruža ruku pomirenja u regionu, ali da i čvrsto stoji pri stavu da je odbrana izvornog Dejtona ključna za očuvanje mira, ocenjuju sagovornici RT Balkan.

Dodik se na Hvaru sastao sa Milanovićem kojeg je informisao o razgovorima i procesima koji su pokrenuti s ciljem rešavanja institucionalne i političke krize u BiH.

Dva predsednika su se saglasila da su ti procesi neophodni za dobrobit sva tri konstitutivna naroda i za ubrzavanje evropskih integracija BiH, navele su banjalučke "Nezavisne novine", a prenosi Tanjug.

Iz Milanovićevog kabineta je saopšteno da Hrvatska podržava i pozdravlja "sve dogovore legitimnih političkih predstavnika tri naroda u BiH kojima se obezbeđuju njihova ravnopravnost, stabilnost BiH i njen evropski put".

Reakcije na ovaj susret su pozitivne, a istaknuta je politička zrelost i volja da se region razvija i da narodi bivše SFRJ žive u miru

"Proletos je zabeležen incident", navodi novinar iz Republike Srpske Branislav Božić. Naime, Zoran Milanović je uoči godišnjice proboja koridora došao u RS, u Derventu, i odlikovao brigadu Hrvatskog veća odbrane koja je činila velika zlodela prema srpskom stanovništvu u ratu devedesetih, što je dovelo do nezadovoljstva među Srbima u Posavini.

"I pored toga odnosi Dodika i Milanovića su i dalje veoma dobri. Jedan o drugom nikada nisu rekli nijednu tešku reč, za razliku od hrvatskog premijera Plenkovića i njegovih ministara koji se ne libe da oštro govore o RS i njenom lideru", ukazuje Božić za RT Balkan. 

Kako kaže iskusni banjalučki novinar "odnosi između Dodika i Milanovića su prilično magloviti".

"U pojavnom i suštinskom smislu oni deluju da su dobri i to izuzetno utiče na relaksaciju odnosa između Srba i Hrvata. Položaj Dodika u Republici Srpskoj je takav da on ima apsolutnu vlast, Milanović u Hrvatskoj to nema. Hrvatski premijer Andrej Plenković deluje mnogo jače, pa zbog toga verovatno odnos dve vlade, RS i Hrvatske, nije tako dobar. Takođe, mediji bliski Plenkoviću često o Republici Srpskoj pišu potcenjivački", ocenjuje Božić.

"Ruka ruku mije"

Jedan deo opozicije, ali i javnosti u Republici Srpskoj Miloradu Dodiku zamera "da preterano zastupa interese Hrvata u BiH", navodi Božić. 

"Opozicija, a i dobar deo javnosti u Republici Srpskoj, često optužuje Dodika da preterano zastupa i bori se za interese Hrvata u BiH. Dodik im uglavnom odgovara da jedino tako može da spreči majorizaciju koju bi Bošnjaci rado sproveli prema znatno malobrojnijim Srbima i Hrvatima u FBiH", ukazuje on.

"Odnosi između Hrvata i Srba u BiH su prilično dobri zahvaljujući dobrim odnosima između Milorada Dodika i Dragana Čovića, šefa HDZ-a u BiH", ističe Božić.

Predsednica poslaničke grupe SNSD-a u Parlamentarnoj skupštini Sanja Vulić navodi za RT Balkan da je položaj hrvatskog konstitutivnog naroda u BiH izuzetno loš, zbog čega im je neophodna pomoć Srba kako bi opstali.

"Hrvatski narod u BiH je u znatno težem položaju u odnosu na nas Srbe. Srbi imaju svoju sigurnost, zagarantovanu Opštim okvirnim sporazumom za mir, a to je Republika Srpska. Hrvati nemaju svoj entitet i znatno im je teže da se izbore u FBiH sa bošnjačkim političarima. Dokaz za to je svakako i hrvatski član Predsedništva BiH, koji je u praksi drugi bošnjački član predsedništva", ističe Sanja Vulić.

Prema njenim rečima "Srbi su statistička greška u FBiH", zbog toga znaju šta je muka.

"Veoma mali broj srpskih povratnika živi na tom prostoru, a i oni koji žive znaju kakvu borbu i muku imaju i oni, kao i Hrvati. Samo dobra koordinacija, uvažavanje i poštovanje omogućiće i Srbima i Hrvatima ono što nam je Dejtonom zagarantovano", ukazuje ona dodajući da je rešenje u zajedništvu:

"Veliki lobisti rade na trasiranju puta ka unitarnoj BiH, jasno je da tu mesta nema za srpski i hrvatski narod. S toga, važna je saradnja predsednika Hrvatske Zorana Milanovića, Srbije Aleksandra Vučića i Republike Srpske Milorada Dodika s ciljem očuvanja interesa naroda i opstanka na ovim prostorima."

Problema ipak ima

Bez obzira na "zajedničku muku", koju dele srpski i hrvatski konstitutivni narod u BiH, problemi ipak postoje. Prema rečima Branislava Božića, probleme pravi hrvatska vlada koja otežava život narodu u RS. 

"Postoje ozbiljni problemi između Republike Srpske i Hrvatske. Recimo, novi most preko Save u Gradišci je odavno završen, a Hrvatska izbegava da napravi pristupne puteve", ukazuje naš sagovornik i dodaje da to nije najveći problem:

"Pored toga, prema najavama, Hrvatska će napraviti ogromno odlagalište nuklearnog otpada uz reku Unu, na samoj granici sa RS. To izaziva veliko nezadovoljstvo ogromnog broja stanovnika u tom delu Potkozarja, jer im preti ekološka katastrofa."

image