Kuvari zarađuju kao hirurzi, a opet ih nema dovoljno: RT Balkan upoređuje plate kod nas i na moru
Srpsko ugostiteljstvo je u defanzivi i trebaće mu još minimum dve godine da se oporavi, ocenjuje Bojan Mitić iz Udruženja ugostitelja "Konstantin" iz Niša povodom manjka ugostiteljskih radnika tokom letnjih meseci.
Problem nastaje kada naši radnici pohrle na obalu u susednu Hrvatsku, ili Crnu Goru, gde kao sezonski radnici zarađuju mnogo više, a zbog obezbeđenog smeštaja i hrane, većina uspeva da se vrati kući bez načete plate i sa velikim sumama u "šteku".
Takođe, evidentno je da čitav region ima teškoća sa deficitarnim zanimanjima u uslužnoj delatnosti, kao i sa školovanjem ovog kadra.
U Hrvatskoj bez nacionalnih tenzija
Dragan Živković iz "Feron agencije" za RT Balkan kaže da sarađuje sa hrvatskim poslodavcima, vlasnicima hotela i restorana na obali, pre svega u Istri i Dalmaciji.
"Plate zavise od mesta na primorju u koje se odlazi, dužine trajanja ugovora i zanimanja. Konobari u proseku mogu da zarade od 1.000-1.500 evra, kao i barmeni i sobarice/spremačice, dok kuvari zarađuju od 1.400 do 4.000 evra mesečno u zavisnosti od veština u kuhinji. Ono što je neophodno naglasiti je da hrvatske gazde odlično tretiraju naše ljude, da niko nema problema ili nepredviđenih situacija na nacionalnoj osnovi", navodi on.
Na osnovu oglasa za posao u Crnoj Gori, vidi se da su im potrebni svi profili radnika, od dostavljača hrane, roštilj i pica majstora, poslastičara, higijeničara, do spasilaca.
Ugostitelji Crne Gore na viberu
U luksuznom letovalištu Luštica bej, konobar može da zaradi do 800 evra, šanker 900, a higijeničar 500 evra.
Kotorski restorani i kafei za pomoćne radnike nude 600-650 evra plus bonuse, dok šanker/barista može da zaradi između 650 i 800 evra. Prodavci na prodajnom pultu mogu da računaju na platu od 700 evra.
Za poziciju pica majstora u Budvi plaća se mesečna naknada od 1.500 evra, dok se za iskusnog kuvara nudi do 2.000 evra.
Većina crnogorskih poslodavca uz platu obezbeđuje besplatan smeštaj, obrok i jedan slobodan dan.
Niški ugostitelj Bojan Mitić za RT Balkan objašnjava da imaju hroničan problem na početku svake sezone.
"Tada veliki broj naših radnika odlazi na more da odradi sezonu. Njih je teško vratiti, a još teže zadržati. I pored većih plata koje im nudimo, oni odlaze jer tamo mogu da uštede i da vrate čitavu zaradu kući. Mada nisu svesni da i kod nas može toliko da se zaradi kada bi radili po 10 do 12 sati kao na moru", kaže Mitić.
On smatra da će se ugostiteljstvo u Srbiji oporavljati sve do 2025. godine.
"Uvećani su nam troškovi zbog inflacije i cena prehrambenih proizvoda, što su naši osnovni inputi u poslovanju. Kupovna moć naših građana je pala, pa je logično da se prvo odreknu kafane i provoda i to se reflektuje opet na nas", dodaje predsednik Udruženja ugostitelja "Konstantin".
Vlasnik ugostiteljskog objekta na Adi Ciganliji tvrdi da ima ozbiljnih problema da pronađe radnika, još teže dobrog radnika.
"Nama svršeni srednjoškolci rešavaju situaciju sa deficitarnim pozicijama, ali su neiskusni i mladi, misle da sve znaju i onda nastaje problem. Mi se držimo zakona, sve nudimo kako treba, prijave, tople obroke, slobodne dane, osmočasovno radno vreme, platu od 120.000 do 200.000 dinara za iskusnog kuvara, kao da je hirurg, ali uzalud", priča beogradski ugostitelj.
Plate u Srbiji:
Konobar - 45.000-75.000
Šanker - 60.000-75.000 dinara
Perač sudova - 45.000-75.000
Salata majstor - 55.000
Barista - 80.000
Pomoćni kuvar - 65.000-120.000
Kuvar - 75.000-150.000
Suši majstor - 140.000
Sobarice - 50.000-65.000
Higijeničar - 50.000-60.000
Poslastičar - 75.000-90.000