Srbija i Balkan

Vučić na združenoj vežbi "Manevri 2022"

Predsednik Republike prisustvuje obuci rezervnog i aktivnog sastava Vojske Srbije na Pasuljanskim livadama
Vučić na združenoj vežbi "Manevri 2022"© Председништво Србије

Predsednik Republike i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje združenoj vežbi na poligonu na Pasuljanskim livadama gde, kako prenosi Tanjug, pripadnici Treće brigade Kopnene vojske i rezervnog sastava uvežbavaju upotrebu različitih oružja i borbenih sredstava i gađanja sa zemlje.

Poseta predsednika vojnim snagama Srbije dešava se u trenutku kada je  borbena gotovost zemlje podignuta nakon što je u našem vazdušnom prostoru uočeno prisustvo bespilotnih letelica - dronova.

Vučića su tako na poligonu dočekali ministar odbrane Miloš Vučević i načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović, a raport mu je predao kapetan Ilija Joksimović.

Predsednik je uz pratnju komandanta Treće brigade Kopnene vojske, pukovnika Dragana Antića obišao položaje za gađenje iz različitih tipova naoružanja.

U okviru vežbe 31. Pešadijskog bataljona koji čine rezervisti, biće izveden prikaz "Lazara", dalekometnih pušaka, automatskih bacača granata, oklopljenih pešadijskih vozila, gađanja iz mitraljeza na tenkovima, samohodnih haubica, korneta i iz minobacača.

Združena vežba "Manevri 2022", u kojoj zajedno učestvuju kako rezervisti tako i aktivni vojnici, trajaće do 6. novembra, a provera snaga biće u vazdušnom prostoru i na unutrašnjim plovnim putevima, uz angažovanje operativnih kapaciteta kopnene i vazduhoplovne komponente.

Ovaj vid vojnog treninga je nezamenjiv oblik obuke u Vojsci Srbije kojim se postiže visoka osposobljenost komandi i jedinica za izvršavanje zadataka u sadejstvu, što je od ključnog značaja za ukupnu borbenu gotovost vojske.

image