Srbija i Balkan

Javnost ne zna koliko je sredstava prikupljeno za "Kosovski bezbednosni fond"

Fond je formiran na osnovu potreba KBS-a, a novac koji se prikupi biće dodatni budžet za Ministarstvo odbrane privremenih prištinskih institucija, objasnio je Aljbin Kurti
Javnost ne zna koliko je sredstava prikupljeno za "Kosovski bezbednosni fond"www.globallookpress.com © © Agron Beqiri Photography

Prošlo je više od godinu dana od osnivanja "Kosovskog bezbednosnog fonda", ali podaci o sredstvima kojima on raspolaže još uvek nisu poznati javnosti, prenosi "Ljaljmi".
U Ministarstvu finansija, rada i transfera tzv. Kosova, koje upravlja sredstvima fonda, kažu da su ona "transparentna i dostupna organima koji imaju pravo pristupa", ali ne navode koje su to institucije.

Iz Ministarstva odbrane privremenih prištinskih institucija poručuju da će ta sredstva biti uložena za ispunjenje glavnog cilja, "a to je garantovanje bezbednosti građana i teritorijalne odbrane".

Vlada privremenih prištinskih institucija je u martu prošle godine osnovala Bezbednosni fond, gde građani i različiti donatori mogu da doprinesu preko bankovnog računa.

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti rekao je tada da je fond formiran na osnovu potreba KBS-a.

Novac prikupljen u fondu, prema rečima Kurtija, biće dodatni budžet za Ministarstvo odbrane.

Iz ove institucije navode da budžet izdvojen za KBS ove godine iznosi 141,2 miliona evra, dok su ulaganja u naoružanje tri puta veća u odnosu na prethodne dve godine.

Bivši komandant KBS-a Kadri Kastrati kaže da bi sredstvima Bezbednosnog fonda KBS trebalo da obezbedi individualnu opremu, naoružanje, povećanje osoblja i ulaganja u infrastrukturu.

"S obzirom na to da regionalni i globalni bezbednosni izazovi takođe izazivaju kosovsku vojsku da ide brže napred, da unapredi sopstvene kapacitete, onda je neophodno da se i budžet poveća", rekao je Kastrati, a prenosi portal "Kosovo onlajn".

Ministar odbrane privremenih prištinskih institucija Armend Mehaj je putem objave na Fejsbuku 17. jula pozvao građane da doprinesu fondu bezbednosti.

"Naša vojska, kroz ulaganje u naoružanje i drugu vojnu opremu, kontinuirano se konsoliduje. Da bismo bili još jači da garantujemo bezbednije Kosovo, svi vi, dragi građani, možete da doprinesete donacijama u Fond bezbednosti", napisao je Mehaj.

Kastrati smatra da suma prikupljena u Fondu bezbednosti treba da bude javno objavljena.

"Svaki građanin koji donira u ovaj fond treba da zna koliko je novca prikupljeno. Nema potrebe da znaju kuda ide novac, jer je kupovina razne opreme i naoružanja poverljiva, ali moraju da znaju vrednost prikupljenog novca", kaže Kastrati.

Nevladine organizacije izrazile su zabrinutost zbog načina na koji se novac daje u Fond bezbednosti. Kako navode, da bi bilo transparentnosti, fond mora da bude regulisan zakonom.

Vlada privremenih prištinskih institucija saopštila je 17. jula da je od Turske kupila bespilotne letelice "bajraktar", međutim, nije objavljeno koliko je dronova kupljeno ni koja je njihova cena.

image