Srbija i Balkan

Vučić: Dronovi primećeni danima ranije

Ne možemo da dozvolimo da neko špijunira srpske kasarne, rekao predsednik Srbije tokom prisustva na vojnoj vežbi "Manevri 2022"
Vučić: Dronovi primećeni danima ranije© TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas da dronovi nisu prvi put uočeni u sredu, kada je jedan od njih i oboren, već da su opaženi danima ranije iznad kasarni Vojske Srbije, nakon čega je prvo usledilo upozorenje, a onda i obaranje jedne letelice.

Odgovarajući na pitanja novinara tokom obilaska vojnog poligona Pasuljanske livade, na kojem se izvodi deo velikih vojnih vežbi "Manevri 2022", Vučić je istakao da ne možemo da dozvolimo da neko špijunira srpske kasarne. Govoreći o bezbednosti srpskog neba, dodao je i da su se stvari značajno promenile u odnosnu na doba pre 20 ili 30 godina.

"Srbija je mnogo snažnija, ali ne treba da pomislimo da smo toliko jaki da možemo da izlazimo na kraj sa najvećom svetskom silom. U odnosu na nekada, snaga Srbije je neuporediva, ali s druge strane to nije pitanje snage već politike. Hoćemo da sačuvamo mir, to nam je prioritetni zadatak i dajemo sve od sebe da se to desi", istakao je Vučić.

Izveštaje o dronovima na srpskom nebu pratila je "združena delatnost protiv Srbije", kako je nazvao Vučić, kao i komentari s jedne strane da se sve vidi iz satelita i da dronovi nisu ni potrebni i s druge strane pitanjama s kim se sukobljavamo.

"Ne sukobljavamo se ni sa kim. Ali treba li vojska da dopusti da joj neko špijunira kasarne? Da uđu u hangare, prebrojavaju koliko metaka, bombi, mina, granata imamo u centralnoj Srbiji", upitao je Vučić.

On je objasnio da su i NATO dronovi uočeni, ali da su oni "obigravali" na Jarinju i Brnjaku, na oko 200 do 500 metara s druge strane administrativne linije.

FOTO TANJUG/STRAHINJA ACIMOVIC

"NATO poštuje sve procedure, i njih smo videli, ali nemamo pravo da rušimo i obaramo njihove dronove po Rezoluciji 1244 i Kumanovskom sporazumu. Nisu oni bili tamo da skupljaju sličice ili da igraju klikere, nego zbog različitih stvari", rekao je Vučić.

Kao sa diverzijom na Severnom toku

Korišćeni su komercijalni dronovi za koje su oni koji su ih poslali verovali da će biti teže otkriti ko im je vlasnik, dodao je srpski predsednik ističući da se radi na utvrđivanju činjenica dok sve ne bude sigurno.

"To vam je kao sa diverzijom na Severnom toku u Baltiku... Čini mi se da svi znaju, da ceo svet zna sve o tome, pa se svi prave naivni. Pustite i nas da se pravimo malo naivni", rekao je Vučić.

  • 3. nov 2022 • 13:29

    13:29

    Cene energenata se dupliraju na dnevnom nivou

    Govoreći o tome koliko su građani i privreda do sada struje uštedeli, predsednik Srbije Aleksandar Vučić naveo je da se radi o malim uštedama, ali da su i one značajne. Dodao je da nema problema u sistemu grejanja, iako lično ne razume čemu grejanje po ovakvom vremenu.

    Vučić je naveo da Srbija ima dovoljno uskladištenog gasa u četiri skladišta i da građani Srbije ne bi trebalo da brinu. Upozorio je, međutim, na nagli rast cene ovog energenta.

    "Počinje hladnije vreme, kreću da se troše rezerve gasa, a čim počnu da se troše rezerve, kreće i cena da skače. Juče je gas koštao 190 evra po toni, danas je već 450. Svaki dan će sada cena da raste. Kada počnu da cure iz skladišta prvi kubni metri gasa, skače i cena, a sa njom i cena struje. Sve ide i po 50 odsto gore, na dnevnom nivou. Biće pakleno teška zima", zaključio je Vučić.

  • 13:27

    Vučić: Ne stojimo mirno ni pred kim

    Neki ne mogu da razumeju, jer polaze od sebe, da postoje drugačije zemlje, slobodarske, zemlje slobodnih ljudi, koji žele da budu nezavisni u odlučivanju, rekao je predsednik Vučić novinarima na Pasuljnskim livadama.

    FOTO TANJUG/ STRAHINJA ACIMOVIC

    "Kada rezervna sekretarica rezervnog sekretara pozove, oni stoje mirno. Postoji suverena Srbija koja kada i najveći lideri pozovu radi u interesu građana Srbije", istakao je srpski predsednik.

  • 13:23

    Vučić: Trebalo je oboriti više dronova danima ranije

    Srpski predsednik osvrnuo se i na komentare u domaćoj i regionalnoj štampi u vezi sa obaranjem drona na nebu iznad Srbije i rekao da ne razume zašto neko ima potrebu da vređa vojsku Srbije i svoju zemlju, dok napise iz regiona nije hteo ni da komentariše.

    "Trebalo je da ih obore više danima ranije, ali dok mi rešimo pitanja oko logistike da bismo sprečili greške koje su se pojavile u sukobu u Ukrajini, zbog toga sam potpisao naredbu", izjavio je Vučić novinarima.

    Što se tiče komentara Zdravka Ponoša, nekadašnjeg načelnika Generalštaba za koji su ga pitali novinari, da su to svadbeni dronovi, Vučić je rekao da ako izviđanje kasarni izgleda kao priprema za svadbu - "onda ne znam šta da kažem".

    "Nisam učestovovao u uništavanju nijednog srpskog tenka, a učestvovao sam u obaranju drona. Dakle, velika je razlika između onih koji su činili nešto za vojsku i onih koji su je uništavali", dodao je Vučić.

  • 13:21

    Vučić: Posebno radimo na srpskim dronova

    Vučić je govorio o vojnoj industriji, potrebi da se ona ojača i o proizvodnji srpskih dronova.

    "Posebno radimo na našim dronovima i na naoružavanju tih dronova. Moramo sve sami da proizvedemo, nemamo otkuda da dovezemo bilo šta, po dve godine ne isporučuju sa zapada ono što je dogovoreno, a sa istoka ne može da se doveze bilo šta, niko ne može da pusti. Eto koliko Srbija ima prijatelja", rekao je Vučić.

    Odgovarajući na pitanje novinara na koga možemo da računamo u ovom teškom vremenu, kratko je konstatovao: "Na sebe, uvek samo na sebe".

  • 12:11

    Vučić: Otkazaću neke posete

    Odgovarajući na pitanja novinara posle obilaska poligona Pasuljanske livade, gde se izvode vojne vežbe "Manevri 2022", predsednik Srbije Aleksandar Vučić govorio je o problemima nabavke naoružanja, komentarima o obaranju drona na srpskom nebu, situaciji sa gasom, kao i pritiscima kojima je Srbija izložena.

    Vučić je najavio da će se u subotu ili nedelju obratiti građanima Srbije koje će upoznati sa detaljima razgovora koje je imao ovih dana, upoznaće javnost sa pritiscima kojima je država izložena, ali će govoriti i o situaciji po pitanju energenata i hrane. 

    "Može da se desi da ću da otkažem neke ranije dogovorene posete", rekao je Vučić, ne iznoseći više detalja.

    Upitan o odluci da na dnevni red sednice Saveta Evrope ne bude uvršteno pitanje članstva tzv. Kosova i situaciji u južnoj srpskoj pokrajini posle odluke o obaveznoj preregistraciji vozila do aprila sledeće godine, Vučić je rekao da se radi o taktičkim vestima, a da je njega u vezi s tim mnogo više šokirala izjava Žozepa Borelja, šefa evropske diplomatije. 

image