Odalović: Kurti ima problem sa EU i SAD, sa Srbima na severu i na unutrašnjoj sceni

"Evropa je poručila tri tačke i put u deeskalaciju, on obrće stvari", ukazuje predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica

Predsednik Komisije Vlade Srbije za nestala lica Veljko Odalović ocenio je da Aljbin Kurti pokušava da otme deo naše teritorije i da mu je to ključni cilj.

"Kurti ima problem na unutrašnjoj sceni sa svima, ima problem sa EU i SAD, kao i sa Srbima sa severa. Svaka njegova priča je pokušaj da okrene i ne čuje šta je 3. juna njemu poručeno – Evropa je poručila tri tačke i put u deeskalaciju, on obrće stvari", ukazuje Odalović.

Kaže da smo s pravom ljuti na međunarodne posrednike što nas na određeni način izjednačavaju kada je eskalacija na severu KiM u pitanju.

"Za eskalaciju je isključivo odgovoran Kurti", dodaje Odalović.

Ističe da na KiM nema nijednog incidenta koji izazivaju Srbi i da Kurti treba da povuče specijalne jedinice i gradonačelnike, kao i da raspiše izbore.

"Kurti je opsednut severom KiM, to neće moći da traje dugo. Moraće da formira ZSO", zaključio je Odalović.

Evropa nemoćna

Odalović je istakao i da je jedan broj Srba morao da se dislocira zbog Kurtijevih spiskova, kao i da je Kurti sada problem međunarodne zajednice i političkih stranaka kosovskih Albanaca.

"Nisu preglasni u tome da osuđuju šta on radi na severu, ali se plaše kako reaguju SAD, optužuju ga da svađa njih sa strateškim partnerima, koji su naumili da im prave državu", napominje Odalović. 

Odalović ukazuje na nemoć Evrope da natera Prištinu da uradi šta je potpisala.

"Evropa nema instrumente da ih natera, počele su male mere, sankcije, to je ono što brine lidere ostalih partija kosovskih Albanaca", napomenuo je Odalović i naglasio da je Evropa nemoćna da natera Prištinu da uradi šta je potpisala.

Auto-put mira trebalo bi da poveže Niš, Prištinu, Tiranu, Drač, da spaja Srbe i Albance. To se najčešće čulo prilikom jučerašnjeg otvaranja prve deonice ovog auto-puta.

Predsednik Vučić je rekao da je još u okviru Berlinskog procesa 2014. godine sa tadašnjom nemačkom kancelarkom Angelom Merkel razgovarao o povezivanju Prištine i Niša auto-putem. 

Odalović je rekao da je Berlinski proces osmišljen da podrži sve projekte koji ujedinjuju.

"Ovo nije jedini projekat, vrlo je važno kada sa Prištinom imamo sve više problema da se pošalje poruka da će jedan put – put mira omogućiti prohodnost, frekvenciju i lagani prolaz u oba pravca. Luka Drač je veoma važna, jedno od čvorišta preko kojeg se značajan deo tereta može organizovati“, rekao je Odalović.

Napominje da je važno da se prevazilaze barijere, a kod ovog puta je posebno važno što se dva puta godišnje na Merdaru formiraju kolone ponekad od desetak kilometara sa vozilima dijaspore, Albanaca koji rade i žive na Zapadu – za vreme letnjeg perioda i pred praznike – onda nastaje kolaps.

"Ovo je način da se to prevaziće, da se modernom saobraćajnicom koja će, nadam se, biti nastavljena od Merdara do ulaska u Prištinu, preko čitavog prostora KiM, stigne do Albanije i siđe do Jadrana", kaže Odalović.

Navodi da je reč o projektima spajanja, kao i da je inicijativa Otvoreni Balkan imala za cilj da pošalje poruku da želimo i u putničkom saobraćaju, i u železničkom saobraćaju, da se povežemo da svima bude bolje.

"Ima određenih politikih elita u zemljama u okruženju i na prostoru KiM koje ne razumeju te poruke i ne žele da budu deo ovakvih projekata", dodao je Odalović.

Prema njegovim rečima, jučerašnji dan šalje pozitivne poruke, otvara zračak nade. Podseća da prostor KiM ima nekoliko administrativnih prelaza.

Ako se komunukacija i prohodnost omogući ljudima za robu, imamo sve preduslove za bolju situaciju. Projekat Otvorenog Balkana je imao to za cilj, ističe Odalović i napominje da su te teme otvorene kada Kurti nije postojao na političkoj sceni.