Srbija i Balkan

Odloženo suđenje Slađanu Trajkoviću za navodni ratni zločin na KiM; Porodica zabrinuta

Trajković je uhapšen 15. decembra prošle godine kada je iz severnog dela Kosovske Mitrovice prešao u južni, albanski deo grada da kupi lekove
Odloženo suđenje Slađanu Trajkoviću za navodni ratni zločin na KiM; Porodica zabrinuta© TANJUG/ DOPISNIK KIM/

Suđenje Slađanu Trajkoviću bivšem policajcu Kosovske policije, kome Specijalno tužilaštvo na teret stavlja navodni ratni zločin na "Kosovu" u periodu od 1998. do 1999. godine, odloženo je za 4. avgust zbog nedostavljanja kompletne dokumentacije advokatu optuženog a članovi njegove porodice poručuju da su zabrinuti zbog njegovog zdravstvenog stanja.

Slađanova ćerka, Jelena, rekla je nakon današnjeg ročišta koje je prekinuto, da je njen otac nevin i de će se to i dokazati.

"Žao mi je što niste uspeli da mu slikate noge, njega su u zatvoru naterali da obuje patike, jer u sudu ne može da uđe u papučama. Inače je tamo bos. Ima rane, nema adekvatno lečenje, a oni odbijaju ublažavanje mere pritvora. Danas smo videli da tužiteljka nema kompletne spise, odnosno da oni nisu dostavljeni advokatu, koji iz tog razloga ne može da spremi odbranu kako treba", rekla je Jelena.

Istraga protiv Trajkovića navodno se vodi od 2009. godine, a on je, podseća Jelena, 2013. godine integrisan u Kosovsku policiju.

"Pre nego što se neko integriše radi se provera, uzima se potvrda iz suda da se ne vodi proces protiv njega, da nije osuđivan, a po njihovom ispada da je istraga pokrenuta četiri godine pre njegovog integrisanja. Očigledno su to laži i zato tužiteljka ne može da dostavi spise advokatu, koji, iako radi po zakonu, nema mogućnosti da dokaže njegovu nevinost" ističe Jelena Trajković.

Supruga Slađana Trajkovića, Suzana, poručuje da veruju samo u Božiju pravdu, a ne u prištinsku.

"Samim tim što smo danas ovde pokazujemo da je Slađan nevin. Spremni smo da se borimo i borićemo se dok ne bude bio na slobodi. Verujemo u pravdu, ali ne prištinsku, već u Božiju, i jedini sud koji priznajemo to je Božiji sud. Mogu samo da poručim svedocima i tužiteljki da će ispaštati pred Bogom, jer se vidi šta rade Srbima", poručila je Suzana Trajković.

Na današnjem ročištu advokat Dejan Vasić je zatražio odlaganje, tako da je čitanje optužnice odloženo za 4. avgust, a suđenje će biti zatvoreno za javnost.

Vasić, branilac Slađana Trajkovića, izneo je brojne optužbe na rad Suda i Tužilaštva, ističući da je taj sud sebi dozvolio da se svede na "jednog običnog pisara Specijalnog tužilaštva u Prištini".

"Ovo je najskandaloznije ponašanje tužilaštva koje sam video za mojih 16 godina rada i preko 10 odbrana u predmetima za ratne zločine. Od spisa predmeta dobili smo samo ono što je tužiteljka htela", rekao je Vasić u sudu.

Vasić je zatražio i da sud odredi jemstvo da Trajković bude pušten u kućni pritvor zbog bolesti, a Tužilaštvo se usprotivilo tom zahtevu.

Podsećamo da je Specijalno tužilaštvo saopštilo pre dve nedelje da je optužnica protiv Slađana Trajkovića podignuta zbog sumnje da je "tokom rata na 'Kosovu', u periodu 1998–1999. godine u regionu Vučitrna, pojedinačno i u saučesništvu s drugim licima, teško kršeći pravila međunarodnog prava kao učesnik srpskih policijskih i vojnih snaga doprineo ubistvima, racijama, premlaćivanju, maltretiranju, hapšenju, mučenju, okrutnom i nehumanom postupanju prema albanskim civilima".

Trajković je uhapšen 15. decembra prošle godine kada je iz severnog dela Kosovske Mitrovice prešao u južni, albanski deo grada da kupi lekove i od tada mu je više puta produžavan pritvor.

Pre dva meseca, Apelacioni sud Kosova poništio je rešenje o produženju pritvora Trajkoviću, ali je Osnovni sud par dana kasnije ponovo doneo odluku o produženju pritvora za još dva meseca.

Trajković je početkom novembra prošle godine sa ostalim kolegama Srbima napustio Kosovsku policiju protestujući na taj način protiv mera koje tzv. Vlada u Prištini sprovodi protiv Srba.

Porodica Trajkovića je u međuvremenu više puta organizovala proteste zbog njegovog hapšenja tvrdeći da je Trajković nevin u zatvoru i da je u teškom zdravstvenom stanju.

Na protestima su učestvovali i Trajkovićeve komšije, Albanci iz Severne Mitrovice koji su rekli da su sa njim uvek bili u dobrim odnosima.

image