Priština poslala oficire na obuku u Ameriku: Rame uz rame sa Nacionalnom gradom Ajove (FOTO)

Informacija o obuci tzv. Kosovskih bezbednosnih snaga u Americi objavljena je na zvaničnoj Fejsbuk stranici

Pripadnici takozvanih Kosovskih bezbednosnih snaga imali su vežbu sa nacionalnom gardom Ajove. Ta informacija, uz fotografije objavljena je na Fejsbuk stranici KBS-a.

U okviru partnerstva sa Nacionalnom gardom Ajove, snage sa Kosova bile su deo obuke tokom takozvanog "Dana posetilaca" u Luizijani. Prisustvovalo je i šest pripadnika "kopnene vojske" R1K, piše u saopštenju.

Prvi puk kopnene vojske sa Kosova pobratimljen je sa 133. pešadijskim bataljonom Nacionalne garde Ajove od 2022. godine i do sad su sprovodili zajedničkih više vojnih aktivnosti.

Ministar odbrane tzv. Kosova Armend Mehaj pozdravio je 19. jula nacrt zakona američkog Senata koji predviđa blisku saradnju Prištine i Vašingtona u vojnoj oblasti.

Prema tom nacrtu zakona, tzv. Kosovske bezbednosne snage će se angažovati u zajedničkoj vojnoj obuci sa američkom vojskom.

Tzv. Kosovo je bilo domaćin međunarodne vojne vežbe "Branilac Evrope 2023", koja je trebalo da bude održana do 2. juna, ali je Priština izbačena iz vežbi 30. maja, nakon što je Kurti poslao specijalne jedinice na sever Kosova i Metohije, što je podiglo tenzije i dovelo do sukoba sa Srbima.