Srbija i Balkan

Vučević: Srbija i Srpska da prošire saradnju u odbrambenom sektoru

Razvoj odnosa Srbije i Srpske odlučujuće doprinosi unapređenju relacija Srbije sa BiH u celini, tvrdi srpski ministar odbrane
Vučević: Srbija i Srpska da prošire saradnju u odbrambenom sektoru© FOTO TANJUG/ MINISTARSTVO ODBRANE/ ANDRIJA GAVRILOVIĆ/bs

Razvoj odnosa Srbije i Republike Srpske odlučujuće doprinosi unapređenju relacija Srbije sa BiH u celini, kaže ministar odbrane Miloš Vučević koji je uveren da Srbija i Srpska mogu da prošire saradnju u oblasti namenske industrije.

"U vremenima velikih izazova koja su svakako pred nama, veoma je važno da svi na Balkanu zbijemo redove i zajednički potražimo odgovore na pitanja koja nas jednako opterećuju, bilo da je u pitanju bezbednost, ekonomija ili bilo koja druga sfera društvenog života", istakao je Vučević, a preneo RTRS.

Sasvim je, kaže, prirodno da Beograd i Banjaluka najbliže sarađuju. Ti bratski odnosi, ipak, kako dodaje, nikada nisu bili, niti će biti usmereni protiv bilo koga drugoga.

"Štaviše, ubeđen sam u to da razvoj odnosa Srbije i Srpske odlučujuće doprinosi unapređenju relacija Srbije sa BiH u celini, a najbolji primer za to, pa ako hoćete i paradigmu naših ambicija, predstavlja izgradnja kružnog auto-puta Beograd-Sarajevo-Beograd, koji će dve prestonice povezivati preko Bijeljine i Višegrada", dodao je on.

Ministar se osvrnuo i na predstojeću sednicu dve vlade u Banjaluci, ističući da su značajna očekivanja od nje u pogledu resora odbrane, "uvažavajući naravno delokrug nadležnosti Republike Srpske".

Vučević, naime, smatra da postoji dobra bilateralna osnova za saradnju između Srbije i BiH na polju vojno-vojne i vojnoobrazovne kooperacije, te da, što se Srbije tiče, postoji spremnost i želja za značajnim unapređenjem saradnje na tim poljima.

Ilustracije radi, on je naveo da je Ministarstvo odbrane Srbije rado izašlo u susret molbi Ministarstva odbrane u Savetu ministara za povećanjem broja polaznika na Komandno-štabnom usavršavanju pri Vojsci Srbije za školsku 2023/2024. godinu.

Vučević je za Srnu dodao i da su za pripadnike Ministarstva odbrane u Savetu ministara otvorene pozicije na nivou generalštabnog usavršavanja, kao i na najvišem nivou, Visokim studijama bezbednosti i odbrane.

Takođe, na osnovu ugovora o školovanju zaključenog sa Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, na Univerzitetu odbrane školuju se i kadeti Policijske akademije Republike Srpske.

"Uveren sam u to da Republika Srbija i Republika Srpska mogu proširiti saradnju u oblasti namenske industrije. Preduzeća kao što su 'Kosmos' iz Banjaluke, 'Orao' iz Bijeljine, 'Zrak' iz Teslića, te 'Fabrika motora specijalne namene' sa Pala, mogu obavljati značajne remontne i druge poslove u kooperaciji sa kompanijama iz grupacije Odbrambene industrije Srbije, kako na domaćem, tako i na inostranom tržištu", istakao je Vučević.

image