Srbija i Balkan

Prištinska opozicija: Kurtijeva vlada nekompetentna, zarobila državu i izbegava razgovor o aferama

Opozicioni poslanici u parlamentu tzv. Kosova tvrde da je vlada namerno sabotirala kvorum
Prištinska opozicija: Kurtijeva vlada nekompetentna, zarobila državu i izbegava razgovor o aferama© Tanjug/AP Photo/Ridvan Slivova

Šefovi poslaničkih grupa Demokratske partije Kosova i Demokratskog saveza Kosova, Abeljard Tahiri i Arben Gaši, optužili su Kurtijevu vladu da je namerno sabotirala kvorum za današnju sednicu skupštine, kako bi onemogućila razgovor o novim skandalima, prenosi "Koha".

Jedna od tema koja je posebno zanimala opozicionare jeste petljanje šefice poslaničke grupe "Samoopredeljenja" Mimoze Kusari Ljilje sa potpredsednikom "Srpske liste" Milanom Radojičićem, otkriveno kada su u javnost isplivali snimci telefonskih razgovora sa još jednim Srbinom i potpredsednikom, Slavkom Simićem.

"I na prošloj sednici Predsedništva kada smo tražili raspravu o aferi 'Zdravo' bili smo sprečeni da vodimo debatu, jer smo tražili razjašnjenje od premijera i šefa poslaničke grupe 'Samoopredeljenje' o komunikaciji sa Radoičićem. Zatvorili su ovu sednicu kako bi nas sprečili da pričamo o tome, kao i o zloupotrebama koje se dešavaju u Ministarstvu trgovine", požalio se Abeljard Tahiri.

I Gaši je potvrdio da prištinska vlada namerno nije okupila poslanike kako bi onemogućila razgovor o najnovijim skandalima, iako je, prema njegovim rečima, Mimoza Kusari-Ljilja je obećala da će na današnjoj sednici biti kvoruma.

"Danas je sednica sramno završena, kao što je i počela. Ovu sednicu i vladu karakteriše nekompetentnost, ali ne samo to, karakteriše je zarobljavanje države, kršenje Ustava, skandali. Dodajući tome i međunarodne sankcije. Dakle, Kosovo ne može sebi priuštiti takvu vladu. Način na koji je sednica zatvorena kako bi se poslanici sprečili da se izjašnjavaju o pitanjima od interesa predstavlja proceduralni, demokratski i ustavni prekršaj. Oni namerno nisu okupili poslanike da bi sprečili skupštinu da raspravlja", rekao je Gaši. 

Današnja sednica "Skupštine Kosova" nije održana, jer nije bilo kvoruma, a parlament će nastaviti zasedanje nakon letnje pauze.

image